Callithrix (undersläkte)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Callithrix
Weißbüschelaffe (Callithrix jacchus).jpg
Vit silkesapa (Callithrix (Callithrix) jacchus)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPrimater
Primates
UnderordningHaplorhini
InfraordningBrednäsor
Platyrrhini
FamiljKloapor
Callitrichidae
SläkteSilkesapor
Callithrix
UndersläkteCallithrix
Vetenskapligt namn
§ Callithrix
AuktorErxleben, 1777
Hitta fler artiklar om djur med

Callithrix är ett undersläkte i släktet silkesapor bland primaterna. Det skiljs mellan 6 arter.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Arterna når en kroppslängd mellan 18 och 30 centimeter och därtill kommer en upp till 40 centimeter lång svans. Vikten ligger mellan 230 och 450 gram. Pälsens grundfärg är vanligen grå eller svart, ofta står huvudet och främre halsen i kontrast till övriga kroppen. Kännetecknande för undersläktet är vita, gula eller svarta hårtofsar på öronen. Svansen är påfallande lång och yvig, ofta har den markeringar av ljusa och mörka ringar. Arternas framtänder är ungefär lika höga som hörntänderna och används för att avlägsna trädens bark. Extremiteterna är jämförelsevis korta. Som hos alla kloapor är fingrarna och tårna (med undantag av stortån) utrustade med klor istället för naglar.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Dessa primater förekommer bara i östra och sydöstra Brasilien, utbredningsområdet sträcker sig från delstaterna Maranhão och Tocantins till São Paulo. Dessutom infördes vissa arter i delstaten Santa Catarina samt i Argentina nära Buenos Aires. Arterna föredrar mera torra skogar och savanner men de finns även i regnskogar längs Atlanten. De har bra förmåga att anpassa sig till olika förhållanden och lever delvis på odlingsmark eller i trädgårdar.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Liksom andra kloapor är dessa djur aktiva på dagen, på natten sover de i trädens håligheter eller gömd i den täta undervegetationen. De vistas främst i träd där de hoppar eller går på fyra extremiteter.

Individerna lever i grupper med upp till 15 medlemmar. Flocken bildas av ett dominant par som har rätten att para sig, deras ungar samt några andra vuxna djur.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Undersläktets medlemmar har liksom andra silkesapor speciella tänder för att öppna trädens bark så att de kommer åt trädens vätskor. Dessa vätskor slickas främst vid mindre tillgång till andra födoämnen som frukter och frön. Dessutom äter individerna insekter och spindlar samt i viss mån fågelägg och mindre ryggradsdjur.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Vanligen har bara den dominanta honan rätten att fortplanta sig. Efter dräktigheten som varar i 140 till 150 dagar föds oftast tvillingar. Ungarna är påfallande stora och väger 25 % av moderns vikt. Ungarnas fader och andra gruppmedlemmar hjälper vid ungdjurens uppfostring. De bär till exempel ungarna på kroppen, lekar med de och överbringar de till honan när de ska dias. Ungarna blir efter 12 till 18 år könsmogna.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Undersläktet bildas av 6 arter:[1]

Tillsammans med undersläktena Mico, Cebuella och Callibella bildar de släktet silkesapor. Ibland betraktas alla undersläkten som självständiga släkten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 9 augusti 2009.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wilson & Reeder, red (2005). ”subgenus Callithrix (på engelska). Mammal Species of the World. Baltimore: Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-8221-4 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]