Carl Cederström (flygpionjär)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Carl Gustaf Alexander Cederström
Carl Cederström, "Flygbaronen".jpg Sveriges första flygare
Födelsenamn Carl Gustaf Alexander Cederström
Även känd som Flygbaronen
Född 5 mars 1867
Stockholm
Död 29 juni 1918 (51 år)
29 juni 1918 (51 år)
flygolycka
Titel friherre
Utbildning agronomi vid Alnarps lantbruksskola
Gift med Marika Stiernstedt
(1900–1906)
Minna Poppius
(1909–1918; hans död)
Barn Lena Cederström
Ulla-Metta Cecilia (Mascha) Cederström

Friherre Carl Gustaf Alexander Cederström, född 5 mars 1867 i på familjegården Sanda i Österhaninge, död 29 juni 1918, var agronom och flygpionjär. Han blev känd som flygbaronen. Han var son till Anders Cederström och Maria Cederström f. Wennerström (dotter till Carl Wennerström).

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Carl Cederström ville bli skådespelare, men hans far, friherre Anders Cederström, skickade honom istället till Alnarps lantbruksskola, där han utbildade sig till agronom och utexaminerades 1890. Cederström åkte sedan iväg till USA, där han försörjde sig som fårhandlare och varietésångare. I slutet på 1890-talet återvände han till Sverige och blev arrendator på Ingarö på Brunns gård, som tillhörde hans fars fideikommissegendom. Till slut tröttnade han på lantbruket och startade 1907 Sveriges första bilfirma, Bilbolaget i Stockholm, där han hyrde ut sin tids verkliga lyxbilar.

Flygning[redigera | redigera wikitext]

Vid den tiden blev han intresserad av flyget, for till Paris våren 1910 för att få sin utbildning på aeroplanet, och blev på så sätt Sveriges förste flygare. Den 24 augusti 1910 deltog han i en tävling om första flygning över Öresund men han havererade, vann gjorde dansken Robert Svendsen. Senare samma år genomförde han en flygning på Ladugårdsgärdet i Stockholm inför en stor publik. Även året efter, den 19 maj 1911, deltog han i en flyguppvisning på Ladugårdsgärdet. År 1911 grundade han Skandinaviska Aviatik och startade 1913 en flygskola på Malmen i Linköping "med två flygplan, en bil och en mekaniker, allt med franskt ursprung". I slutet av 1916 bildade han Nordiska Aviatik. Han blev själv verkställande direktör och tillsammans med verkstadschefen och en arbetsstyrka på omkring 30 personer byggde man flygplan för statens räkning.

Senare liv[redigera | redigera wikitext]

Den 5 mars 1917 blev Carl Cederström 50 år. Han planerade noggrant sin födelsedag och tidningarna skrev intensivt om evenemanget. Bland dem som personligen uppvaktade honom fanns vännerna Albert Engström, Bruno Liljefors och Anders Zorn – alla med varsin tavla. Tillsammans med dessa vänner ingick han i Bullerölaget, bildat på Bullerön i Stockholms skärgård som Bruno Liljefors hade köpt 1908. Cederström var en självskriven centralgestalt och missade sällan en sjöfågeljakt på våren.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Cederström var 1900–1906 gift med författaren Marika Stiernstedt och fick tillsammans med henne dottern Lena Cederström. År 1909 gifte han sig med konstnären Minna Poppius (1883–1984) och fick med henne dottern Ulla-Metta Cecilia (Mascha) Cederström.

Död[redigera | redigera wikitext]

Cederström omkom den 29 juni 1918 i Ålands hav när han medföljde piloten, som var hans tidigare elev, Carl Gustaf Krokstedt på en leveransflygning från Furusund till Finland. Han är begravd på Ingarö kyrkogård tillsammans med sin andra hustru Minna Cederström.

Arv[redigera | redigera wikitext]

Till minne av hundraårsjubileet av Carl Cederström som förste svenske flygare, har i augusti 2010 en Bleriot XI från Tekniska Museets samlingar flugits på Ladugårdgärdet. Planet är samma modell som Carl Cederströms första flygplan och det har renoverats till flygdugligt skick av Mikael Carlson.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Carl Cederström - en minnesbok, utgiven 1919 av Hasse Zetterström.
  • Flygbaronen Carl Cederström, utgiven 1999 av Kåa Wennberg.
  • Glimtar från förr - axplock ur Gävles historia, utgiven 2007 av Jan G. Ljungström.