Carolina Benedicks-Bruce

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carolina Benedicks-Bruce
Carolina Maria Benedicks-Bruce - from Svenskt Porträttgalleri XX.png
Född28 oktober 1856[1]
Stockholms stad[1]Sverige
Död16 februari 1935[1] (78 år)
Väskinde församling[1]Sverige
NationalitetSvensk[2]
Utbildad vidKungliga Akademien för de fria konsterna Blue pencil.svg
SysselsättningSkulptör[1]
Make/makaWilliam Blair Bruce[1] Blue pencil.svg
SläktingarGustaf Benedicks (syskon) Blue pencil.svg
Carolina Benedicks-Bruce med sin skulptur L'obsède

Carolina Maria Benedicks-Bruce, född Benedicks 28 oktober 1856 i Stockholm, död 16 februari 1935 på Gotland, var en svensk skulptör och målare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Carolina Benedicks-Bruce var dotter till Edward Otto Benedicks och Carolina, född Cantzler, som var ägare till Gysinge bruk. Hon var syster till Gustaf Benedicks. På moderns sida fanns det många konstnärer, flera av hennes morbröder samt hennes mormor målade, bland andra Johan Oscar och Axel Leopold Cantzler. Det var också genom dem hennes konstnärskap utvecklades.

Carolina Benedicks fick som tonåring skolning av August Malmström; vidare skrevs hon 1881 in i den lägre bildhuggarklassen vid Kungliga Akademien för de fria konsterna som den tredje kvinnan någonsin. Hon mötte flera andra kvinnliga konstnärer på Akademien, bland andra Hilma af Klint och Gerda Rydberg, och tillsammans med några av dem reste hon till Frankrike 1883. De tillbringade framförallt tiden i Paris och i konstnärskolonin i Grez-sur-Loing. Efter sina studier vid Akademien återvände hon till Frankrike och blev där elev hos skulptören Alexandre Falguière. Carolina Benedicks var framförallt skulptris men hon arbetade också en del med etsningar och akvarellmåleri.

Sommaren 1885 träffade hon den kanadensiske konstnären William Blair Bruce och förlovade sig med honom samma höst, varefter de gifte sig. På Gotland skapade de 1900 sitt sommarhem Brucebo. När maken hastigt avled 1906 bosatte sig Carolina Bennedicks-Bruce permanent på Brucebo och bodde där till sin död 1935. Hon engagerade sig för kvinnlig rösträtt och var en av de starkaste rösterna för att bevara Burmeisterska huset i Visby. Hon spelade även en viktig roll i grundandet av Lottakåren på Gotland och startade 1912 Väskinde FKPR.

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

På Brucebo finns flera av hennes skulpturer, akvareller och skisser, till exempel Baigneur blessé (Den sårade badaren) som fick hedersomnämnande på Salongen i Paris 1893. Brucebo är idag öppet som museum. Benedicks-Bruce finns representerad vid bland annat Nationalmuseum[3] i Stockholm och Länsmuseet Gävleborg[4].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f g h] Carolina M Benedicks-Bruce, Svenskt biografiskt lexikon, Svenskt Biografiskt Lexikon: 18472
  2. ^ Konstnärslistan (Nationalmuseum), 12 februari 2016, läst: 26 februari 2016, licens: CC0
  3. ^ Nationalmuseum
  4. ^ Länsmuseet Gävleborg

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]