Charles Emil Lewenhaupt den äldre

Från Wikipedia
Charles Emil Lewenhaupt den äldre
Charles Emil Lewenhaupt, olja på duk av Johan Henrik Scheffel.
Titlar
Tidsperiod 1691-1720
Friherre till Reipoltzkirchen
Tidsperiod 1691-1722
Herre till Övedskloster, Svansjö, Vomb, Åsum, Röhäll, Ed och Wormsö
Tidsperiod 1691-1743
Yrke Militär
Övrigt arbete Politiker
Militärtjänst
I tjänst för Sverige
Försvarsgren Armén
Slag/krig Hattarnas ryska krig
Personfakta
Född 28 mars 1691
Stockholm, Sverige
Åtalad påstått grava försumligheter under kriget
Dom/straff Avrättad
Död 4 augusti 1743 (52 år)
Stockholm, Sverige
Dödsorsak avrättad genom halshuggning
Begravd Öveds kyrkogård
Släkt
Frälse- eller adelsätt Lewenhaupt
Sätesgård Övedskloster
Far Carl Gustaf Lewenhaupt
Mor Amalia Königsmarck
Familj
Make/maka Beata Cronhielm af Hakunge
Barn Charles Emil Lewenhaupt den yngre

Hjärtsköld för ätten Lewenhaupt tillika vapensköld för ätten Leijonhufvud

Charles Emil Lewenhaupt den äldre, född 28 mars 1691 i Stockholm, död 4 augusti 1743, var en svensk greve, general och medlem i hattpartiet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han var son till Carl Gustaf Lewenhaupt och Amalia Königsmarck och far till Charles Emil Lewenhaupt d.y. Lewenhaupt studerade utomlands och fick mycket goda vitsord. Då hattarna framkallade krig mot Ryssland 1741 (Hattarnas krig) fick han leda en av de svenska arméerna som dock blev slagen. Lewenhaupt och hans närmaste man Henrik Magnus von Buddenbrock avrättades genom halshuggning två år senare på grund av påstått grava försumligheter under kriget.

När anklagelsen hade blivit känd finns det uppgifter som gör gällande att Lewenhaupt tog sin tillflykt till ett underjordiskt rum på ön Storholmen norr om Lidingö, som hade använts av ägarna till Frösviks säteriBogesundslandet (idag i Vaxholms kommun) för förvaring av värdesaker i krigstider, men gömstället röjdes och han blev gripen och förd till Stockholm för rättegång. Sanningshalten i denna historia är omstridd och motsägs av den detaljerade biografi över Lewenhaupt som finns, författad av Gustav Jonasson med titeln Charles Emile – Skurk eller syndabock?[1]

Lewenhaupts familj på Övedskloster skickade tjänarna att hämta liket. De lyckades gräva upp kroppen och frakta hem den. Dock upptäckte familjen att man tagit Buddenbrocks huvud, varför tjänarna fick återvända till Stockholm för att hämta även Lewenhaupts huvud. Kropp med huvud ligger begravd på Öveds kyrkogård.

Lewenhaupt arrenderade tillsammans med generalmajoren friherre J Ch Düring Flyinge Kungsgård mellan 1731 och 1747. De hade under denna period ryttmästare Kortz anställd på Flyinge med ansvar för stuteriets drift.

I Statens porträttsamlingGripsholms slott återfinns Johan Henrik Scheffels målning (kopia) av Lewenhaupt i rödbrun rock och spetshalsduk.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]