Chokladboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chokladboll och kokosboll kan även syfta på skumboll.
Chokladbollar rullade i kokos.

Chokladboll (även kokosboll eller havreboll[1]) är ett ogräddat bakverk, vars huvudingredienser är matfett, havregryn, socker och kakao, och som ofta garneras med kokosflingor, pärlsocker eller strössel. Chokladbollar är vanliga som hemmagjorda godsaker och ingår i standardutbudet på svenska kaféer. Den tidigaste beskrivningen av receptet som går att finna i KB:s digitaliserade tidningssamlingar publicerades i DN 21 maj 1950 [2]. För att finna äldre beskrivningar får man titta utanför rikets gränser, där man finner t.ex. "Havregrynskugler" i den danska boken Opfindsomhed i en krisetid från 1943[3]. Den 11 maj är det Chokladbollens dag[4].

Bakverket har kallats för "negerboll"[5], men då ordet "neger" kommit att uppfattas som nedsättande rekommenderar Språkrådet i Sverige och Svenska Akademien att inte kalla bakverket så.

Recept[redigera | redigera wikitext]

Chokladbollar tillverkas av socker, matfett, havregryn, siktad kakao, vaniljsocker och eventuellt också en skvätt starkt kaffe eller vatten. Sockret och vaniljsockret rörs till en pösig massa i rumstempererat matfett, varefter de övriga ingredienserna blandas i smeten. Smeten formas sedan till bollar. Garneringen består som regel i att bollarna rullas i pärlsocker, karamellströssel eller kokosflingor. Chokladbollarna gräddas inte, utan kyls ned i kylskåp.

Receptet kan varieras med olika smaksättningar och garnering. Tillsätts arrak och används chokladströssel till garnering kallas bollarna arraksbollar. Dock brukar man till arraksbollar byta ut havregrynen mot kaksmulor. Med florsocker i stället för strösocker får man ett exklusivare bakverk.

Namndebatt[redigera | redigera wikitext]

Bruket av ordet "negerboll" i skrift har sedan början av 2000-talet minskat (exempelvis i receptböcker och på kafémenyer) då ordet "neger" kommit att uppfattas som nedsättande. Språkrådet och Svenska Akademien rekommenderar att inte benämna bakverket så.[6][7]. I Svenska Akademiens ordlista introducerades ordet "negerboll" först i 11 upplagan som gavs ut 1986.[8] I den 13:e upplagan av Svenska Akademiens ordlista som kom ut 2006 togs "chokladboll" med för första gången. Uppslaget för "negerboll" kvarstod, men med rekommendationen "Använd hellre chokladboll".[9]

Ett konditori i Sjöbo som kallade bakverket "negerboll" anmäldes 2003 till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Granskningen lades ned då anmälaren inte personligen blev kränkt. DO anser dock att namnet inte skall användas eftersom ordet neger är starkt förknippat med slaveri, förtryck och brist på respekt för människors lika värde".[10]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Havreboll i Nationalencyklopedins nätupplaga.
  2. ^ [1]
  3. ^ [2]
  4. ^ http://temadagar.se/kalender/
  5. ^ Nationalencyklopedin/ chokladboll
  6. ^ Språkrådets frågelåda, <www.spraknamnden.se>, läst 2014-09-17
  7. ^ Svenska Akademiens ordlista (2011) Neger, läst 2014-09-17
  8. ^ SAOLhist, Uppslagsord: Negerboll, <spraakdata.gu.se/saolhist>, läst 2015-09-15
  9. ^ Svenska akademiens ordlista över svenska språket (13. uppl.). Stockholm: Svenska akademien. 2006. Libris 10001497. ISBN 91-7227-419-0 
  10. ^ Caroline Kidebäck (23 april 2005). ”Negerboll är kränkande men skånskt konditori slipper skadestånd”. Sydsvenska Dagbladet. http://archive.is/z6MS0#selection-1842.10-1875.276. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]