Chokladdryck

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kopp med varm choklad
Kakaoburk med kakao från Mazetti

Chokladdryck (varm choklad, kall choklad, chokladmjölk, mjölkchoklad, drickchoklad, i Finland även kakao eller kakaodryck) är en varm eller kall dryck med smak av choklad som vanligtvis framställs av kakaopulver och socker som blandas med vatten eller mjölk. Varm choklad kan serveras med vispad grädde, en klick glass eller marshmallows överst i koppen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Enligt tidskriften Världens Historia upptäckte spanjorerna kakaodryck under ett möte med Moctezuma II år 1519. Drycken serverades i Europa första gången år 1544 efter att mayaindianer besökte Europa och tillagade den åt prins Filip av Spanien.[1]

Det var den brittiske naturforskaren Hans Sloane som skapade drycken.[källa behövs] Han smakade en kakaodryck under en expedition till Jamaica år 1687. Drycken gjorde honom illamående och för att mildra den tillsatte han mjölk.

Chokladdryck spelade en viktig roll i sällskapslivet på 1700-talet.[2]

Fram till 1800-talet, när kakaopulvret kom till, hade ingen kommit på hur man skulle separera kakaosmöret från chokladmassan och därför var chokladdrycken fet och det kunde driva omkring fettklumpar i den.[3]

Nutid[redigera | redigera wikitext]

Det finns färdiga chokladdryckspulver och chokladdrycker att köpa. Dessa innehåller ofta smaktillsatsen vanillin och ibland andra tillsatser, ofta stabiliseringsmedel eller emulgeringsmedlet lecitin (E322).[4]

Exempel på ett av Nordens ledande chokladdryckspulver är O'boy, som blandas med varm eller kall mjölk alternativt vatten. O'boy finns även som drickfärdig chokladdryck. O'boy har en sådan marknadsdominans att namnet har blivit synonymt med chokladdryck som varumärkesord. Ett annat varumärke på kall drickfärdig chokladmjölk är Pucko.

Tillagning[redigera | redigera wikitext]

Kakao har hög fetthalt och klumpar sig ofta i vätskor. När man tillreder egen chokladdryck bör man därför röra ut kakaon i sockret och en skvätt av vätskan innan man fyller på med resten av mjölken eller vattnet. Chokladdryckspulver innehåller ofta fettreducerad kakao och ibland tillsatser som förhindrar att kakaon klumpar sig.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Det finns recept på varm choklad som baserar sig på smält blockchoklad och mjölk. Det finns även smaksättningar med pepparmynta, chilipeppar, vanilj eller apelsin.

Chokladkannan[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kakao: "Det gudarna äter"”. Världens Historia. http://varldenshistoria.se/samhalle/vardagsliv/kakao-det-gudarna-ater. Läst 31 maj 2016. 
  2. ^ Choklad på NE.se
  3. ^ Godis är ingen vi skojar om”. Sydsvenskan. 26 januari 2014. http://www.sydsvenskan.se/2014-01-25/godis-ar-ingen-vi-skojar-om. Läst 31 maj 2016. 
  4. ^ ”Chokladdryck”. Äkta vara. http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=28810. Läst 15 maj 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]