Civil Rights Act (1964)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Civil Rights Act of 1964 är den mest berömda lagen med det namnet och anses tillsammans med Voting Rights Act följande år ha etablerat jämlika rättigheter i USA:s sydstater för afroamerikaner och andra minoriteter (samt, vad gällde rösträtten, ett fåtal fattiga vita). Lagen utsträckte en omfattande medborgarrättslagstiftning till hela USA och förbjöd diskriminering i offentliga och privata lokaler, verksamheter med mera, med undantag för "privata klubbar", ett begrepp som inte definierades närmre.

President Lyndon Johnson initierade förslaget indirekt efter sin föregångare John F. Kennedys död, och majoritet av båda partierna röstade för lagen, med ungefär 80 % av republikanska ledamöter och bortåt 70 % av demokraterna i kongressen. En av få republikaner som röstade emot lagen var Barry Goldwater, med motiveringen att den federalism som lagen antydde var tveksam, medan inskränkningen av privata verksamheters handlingsutrymme ansågs okonstitutionellt (vilket bland annat Ron Paul angett som skäl när han röstat emot förlängningar av lagen).

Flertalet demokrater från södern, där rassegregering fortfarande rådde, röstade emot förslaget och ledde en 83 dagar lång filibuster i vilken bland andra Albert Gore, Sr., John Stennis och Robert Byrd deltog. Johnson förutsåg trots detta att demokraternas position i södern skulle komma att falla, vilket bekräftades i presidentvalet samma år, då Goldwater sensationellt vann i en rad sydstater som inte röstat republikanskt sedan rekonstruktionstiden.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]