Coretta Scott King

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Coretta Scott King år 2004.

Coretta Scott King, född 27 april 1927 i Marion, Alabama, död 30 januari 2006 i Playas de Rosarito, Baja California, Mexiko, var gift med medborgarrättskämpen Martin Luther King.

Hon växte upp på en farm i Alabama. Hon var en flitig student och tog examen i musik och undervisning vid Antioch University i Ohio. Hon studerade sedan musik vid konservatoriet i Boston, och det var där som hon träffade sin blivande make, som studerade teologi.

De gifte sig 18 juni 1953 och fick fyra barn, däribland sonen Martin Luther King III och dottern Yolanda King.

Sedan hennes make mördats i Memphis den 4 april 1968 fortsatte hon hans värv och arbetade för de mänskliga rättigheterna. Hon grundade Martin Luther King Jr Center for Nonviolent Social Change i Atlanta, Georgia. Hon kämpade också för en nationell helgdag i USA till makens minne och sedan 1986 är tredje måndagen i januari helgdag i USA (Martin Luther King-dagen).

Hon utgav 1969 sina memoarer, Mitt liv med Martin Luther King.[1]

Coretta Scott King var även en medborgarrättskämpe och tillsammans med hennes man arbetade de en hel del med det. Bland annat tog hon del av bussbojkotten i Montgomery år 1995, hon reste hela vägen till Ghana för att markera landets självständighet år 1957, hon reste även till Indien under en månad där hon var med på pilgrimsfärden. Coretta Scott King reste över hela världen och hade bl.a föreläsningar om ras och ekonomisk rättvisa, barns rättigheter, hälsovård, utbildningsmöjligheter, religionsfrihet, heltidsarbete, kärnvapennedutrustning och behoven hos de fattiga och hemlösa. Trots att hon gjorde en hel del arbete med medborgerliga rättigheter ägnade hon även mycket av sin tid på att uppfostra sina barn, Yolanda Denise, Martin Luther III, Dexter Scott och Bernice Albertine. Men hon lärde sig att balansera föräldraskap och rörelsearbete.

Som grundare, ordförande och verkställande direktör ägnade hon mycket av sin tid på att tillhandahållande program som var lokala, nationella och internationella. Dessa program har utbildat tusentals människor i världen i Dr. Kings filosofi och metoder. Även om hennes man dog och hon ägnade större delen av sin tid på Martin Luther King Jr Center arbetade hon fortfarande med utvecklingen av medborgliga rättigheter och gjorde många tal som bar budskapet om icke-våld och drömmen om en gemenskap i många delar av världen. Hon ledde många uppdrag till åtskilliga länder i Europa, Latinamerika, Afrika och Asien.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Biography”. http://www.biography.com/people/coretta-scott-king-9542067. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]