Ron Paul

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ron Paul


Innehar ämbetet
Tillträdde ämbetet 
3 januari 1997
Företrädare Greg Laughlin

Ämbetsperiod
3 januari 1979–3 januari 1985
Företrädare Robert Gammage
Efterträdare Tom DeLay
Ämbetsperiod
3 april 1976–3 januari 1977
Företrädare Robert R. Casey
Efterträdare Robert Gammage

Född 20 augusti 1935 (81 år)
U.S. flag, 48 stars.svg Pittsburgh, Pennsylvania, USA
Politiskt parti Republikanerna
Yrke Läkare
Namnteckning Ron Pauls namnteckning
Webbplats U.S. House of Representatives Office of Ron Paul

Ronald Ernest "Ron" Paul, född 20 augusti 1935 i Pittsburgh, Pennsylvania, är en amerikansk libertariansk politiker och fram till 2013 republikansk ledamot av USA:s representanthus för en valkrets i sydöstra Texas. Han var aktuell som kandidat för den republikanska nomineringen till de amerikanska presidentvalen 2008 och 2012. Delar av hans sakpolitik, i vad gäller ekonomisk politik, penningpolitik och medborgarrätt fick före och under valkampanjen 2012 inflytande på övriga kandidater, och det antas att han dragit nya väljargrupper till det republikanska partiet – grupper som kan tänkas komma att försöka styra partiet i en mer klassiskt liberal inriktning.

Utbildning och tidig politisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Ron Paul avlade sin grundexamen 1957 vid Gettysburg College och 1961 avlade han sin läkarexamen vid Duke University School of Medicine.

Han har varit ledamot av USA:s representanthus för republikanska partiet 1976–1977, 1979–1985 och 1997–2013.

1984 gjorde han ett försök att komma in i senaten på ett mandat från Texas, men han förlorade den republikanska nomineringen mot Phil Gramm, som sedan vann valet.

Libertariansk presidentkandidatur 1988[redigera | redigera wikitext]

I presidentvalet 1988 var han kandidat för Libertarianska Partiet och blev trea efter republikanen George H.W. Bush och demokraten Michael Dukakis med 431 750 röster (0,47%).[1]

Paul har därefter bytt tillbaka till det republikanska partiet.

Republikanska presidentkandidaturer[redigera | redigera wikitext]

2008[redigera | redigera wikitext]

Inför det amerikanska presidentvalet 2008 var Ron Paul, då 73 år gammal, en av kandidaterna i det republikanska partiets primärval. Detta var andra gången han satsade på presidentvalet, efter sin libertarianska kandidatur 20 år tidigare. Hans kampanjslogan var Hope for America. Vid det första primärvalet i Iowa fick Ron Paul över 10 procent av de republikanska rösterna. Han placerade sig därmed före den kände Rudy Giuliani och precis bakom Fred Thompson och John McCain. Trots framgångarna i denna delstat hade Ron Paul inte bedrivit någon kampanj av någon större omfattning där och han gjorde färre personliga framträdanden i Iowa än Giuliani hade gjort.

I de delstater som höll nomineringsmöten, så kallade caucuses, fick Ron Paul 12,3 procent av rösterna. I den viktiga delstaten Iowas caucus fick Paul 48 procent av rösterna. Paul fick sammanlagt fler än 1,1 miljoner röster i primärvalen, vilket motsvarade 5,58 procent av de republikanska rösterna.[2] Hans starkaste delstater vid primärvalen var Idaho (24 procent), South Dakota (17 procent) och Pennsylvania (16 procent).[3]

Först 12 juni 2008 gav han dock upp kampanjen, trots att John McCain hade säkrat sin nominering redan i mars.[4]

"Straw polls" inför 2012[redigera | redigera wikitext]

I Ames Iowa Straw poll, en provomröstning kombinerad med insamling av pengar till det republikanska partiets kommande valkampanjer, den 13 augusti 2011 kom Ron Paul på andra plats med 27,7 procent av rösterna. Före honom kom Michele Bachmann med 28,6 procent.[5]

Nomineringsprocessen 2012[redigera | redigera wikitext]

I det republikanska primärvalet i New Hampshire den 10 januari 2012 kom Ron Paul på andra plats med 22,9 procents stöd, efter Mitt Romney som fick 39,3 procent.[6]

I de inledande partinomineringsmötena (caucuses) i Iowa den 3 januari hade Ron Paul dessförinnan hamnat på tredje plats med 21,43 procent väljarstöd, knappt slagen av Rick Santorum och Romney med 24,5 procent vardera.[7]

Vid det därpå följande primärvalet i South Carolina 21 januari kom Ron Paul sist av de fyra kvarvarande kandidaterna, med ett resultat på 13 procent.

Politiska åsikter[redigera | redigera wikitext]

Ron Paul betecknar sig själv som konstitutionalist och libertarian, och har av andra även kallats konservativ. Han förespråkar kraftigt minskade statliga utgifter, minskade skatter och en balanserad federal budget. Han stödjer frihandel och samkönade äktenskap och är för mindre statlig makt.

Paul var den ende av de republikanska presidentkandidaterna 2008 som röstade emot Irakkriget. Han företräder en strikt icke-interventionistisk linje i utrikespolitiken, och röstar rutinmässigt emot resolutioner som gäller hur andra länders regeringar ska agera. Ron Paul vill att USA ska begära utträde ur internationellt lagstadgande organisationer som Nato och WTO samt handelsavtal som NAFTA och GATT, eftersom han anser att de inskränker USA:s nationella oberoende och skapar problem världen över. Han vill även stoppa den illegala invandringen till USA. Således stödjer han inte heller att illegala immigranters barn ska få automatiskt medborgarskap.

Han har gjort sig känd för att han vill avskaffa den hårda så kallade "terrorlagstiftningen" Patriot Act, som han röstade mot när den infördes, då den leder till övergrepp och förlorade individuella rättigheter. Han är också starkt kritisk till all former av korporatism och den amerikanska centralbanken Federal Reserve, liksom centralbanker i allmänhet och fractional-reserve banking.

Paul opponerar sig också mot "the war on drugs", det vill säga den federala amerikanska regeringens "krig mot narkotika", samt federal vapenkontroll och illegal invandring men anser att problemen med invandring beror på den federala välfärdsstaten, och vill låta delstaterna själva besluta om abort och eventuell droglegalisering.

Han anser att människor ska bestämma mer över sig själva, sina kroppar och hur de lever sitt liv utan att staten ingriper. Han jobbar främst för att se till att den federala regeringen inte ska bestämma över människor i samma utsträckning. Detta innebär dock, i och med hans vilja att frigöra individuella stater från Washington, att denna makt, åtminstone tillfälligt i större utsträckning hamnar i delstaternas händer.

Paul är dock strikt emot kirurgisk abort på grund av sin filosofiska syn på alla människors lika värde och brukar kalla sig själv dess största motståndare, eftersom han på federal nivå vill genomföra Sanctity of Life Act som säger att mänskligt liv börjar vid befruktning, och We the People Act. Om dessa lagförslag genomfördes skulle de innebära att ett foster blir amerikansk medborgare redan vid befruktningen och att abort ses som mord på en medborgare. Han vill dock ge delstaterna större makt att själva besluta i frågan, så det eventuella straffet för "mord" på ett foster skulle därmed sedan kunna bestämmas oberoende i de olika delstaterna. Han menar även att dagen-efter-piller inte är att jämställa med kirurgisk abort.

Han hade under presidentvalskampanjen 2008 starkt stöd via internet med många prenumeranter på hans filmer på Youtube. Hans bok, The Revolution: A Manifesto, blev omedelbart en bästsäljare.[8]

I vissa internetomröstningar har han kommit långt framför andra kandidater, vilket brukar tillskrivas att han har hängivna supportrar.[källa behövs]

Ron Paul var en inspiratör till den tidiga Tea Party-rörelsen och har bland annat kallats "hjärnan bakom rörelsen", samt rörelsens "gudfader".[9] Numera saknar han dock en tydlig koppling till rörelsen och bland andra hans son Rand Paul anses istället ha större inflytande.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The New York Times: 1988 VOTE: THE FINAL WORD
  2. ^ uselectionatlas.org: 2008 Presidential Republican Primary Election Results
  3. ^ CNN: Election Center 2008 - RESULTS: Ron Paul
  4. ^ Paul suspends presidential campaign; forms new organization, CNN 2008-06-13
  5. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Ames_Straw_Poll#August_13.2C_2011
  6. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/New_Hampshire_Republican_primary,_2012
  7. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Iowa_Republican_caucuses,_2012
  8. ^ Los Angeles Times: "now best-selling author"
  9. ^ ”The Tea Party’s Brain – Magazine”. The Atlantic. 5 oktober 2010. http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2010/11/the-tea-party-8217-s-brain/8280/a.