Civilekonomerna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Civilekonomerna är ett fackförbund och intresseorganisation för akademiskt utbildade ekonomer och har 44 000 medlemmar. Civilekonomerna är ett av de största förbunden inom Saco.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Grunden för Civilekonomerna lades 1936 av dåtidens taxeringsrevisorer och 1937 bildades Föreningen Sveriges Taxeringsrevisorer (FST). 1948 gick föreningen med i Saco och då var medlemsantalet 80 stycken. År 1954 gick FST in som en sektion i Civilekonomer i Allmän Tjänst (CIAT), som 1968 ombildades till Civilekonomernas Riksförbund (CR). År 1991 övergick förbundet till att enbart använda namnet Civilekonomerna.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Civilekonomerna är både ett fackförbund och en intresseorganisation. Civilekonomerna arbetar med frågor som rör medlemmarnas anställningsvillkor, med utbildnings- och yrkesfrågor och är opinionsbildande i frågor som är viktiga för medlemmarna. Under de senaste åren har karriär- och personlig utveckling blivit viktiga områden, liksom service till medlemmar som är chefer. Civilekonomerna har också verksamhet för egna företagare.

Civilekonomerna är medlemmar i Förhandlings- och samverkansrådet PTK, Saco-P (akademikerförbunden på privat sektor), Saco-S (förhandlingsorganisation för akademikerförbund inom staten) och AkademikerAlliansen (kommunal sektor).

Många avtal på privat sektor tecknas av Akademikerförbunden gemensamt.

På företag och i förvaltning finns Akademikerföreningar (privat sektor) för Saco-P-förbunden; Saco-S-föreningar (i staten) och Saco-föreningar (i kommunerna).

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]