Comedy Central

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Comedy Central Live)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Comedy Central
Comedy Central
Lanserad1 april 1991 (USA)
19 oktober 2006 (Polen)
15 januari 2007 (Tyskland)
30 april 2007 (Nederländerna)
1 maj 2007 (Italien)
1 januari 2009 (Sverige)
ÄgareComedy Partners (MTV Networks/ViacomCBS)[1]
Tittarandel0,3 % i Sverige (2018, MMS)
HuvudkontorNew York
Webbplatswww.comedycentral.com
Tillgänglighet
Marksänd TV
BoxerKanal 11​
Satellit-TV
Canal DigitalKanal 17​
ViasatKanal 67​
Kabel-TV
Canal DigitalKanal 18​
Com HemKanal 62​
IPTV
Bredbandsbolaget
Canal DigitalKanal 18​
Telia Digital-TVKanal 103​

Comedy Central är en ursprungligen amerikansk kabelkanal med ett utbud är inriktat på humor. Kanalen ägs av MTV Networks, som är en del av mediebolaget ViacomCBS. Kanalen är i en stark tillväxtfas och lanseras under 2000-talet i flera europeiska länder. Den 1 januari 2009 lanserades en svensk version av kanalen med mycket begränsad sändningstid (19.00-03.00) på delad kanalplats med Nickelodeon, men numera finns den som både SD- och HD-kanal på egen frekvens dygnet runt, kanalen byter namn 15 januari 2019 till Paramount Network. Utsändningen av den svenska kanalen sker från Amsterdam, Holland på MTV Networks:s playout center. Några av kanalens originalproduktioner som även visas i Sverige är South Park och Tosh.0 samt de dagliga talkshowerna The Daily Show with Jon Stewart och The Colbert Report. Comedy Central sänder mycket ståuppkomik och gör egna showerna USA:s roligaste standup, i original Comedy Central presents:, en halvtimmes program med en ståuppshow av en utvald komiker.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kanalens föregångare, The Comedy Channel och HA! startade sina sändningar 1989 respektive 1990. Kanalerna gick samman och bildade 1991 CTV: The Comedy Network, som senare döptes om till Comedy Central. Idag finns kanalen hos i princip alla operatörer av kabel- och digital-TV i USA. På den amerikanska marknaden finns sedan den 13 januari 2009 en HD-version av kanalen med namnet Comedy Central HD.

Internationell expansion[redigera | redigera wikitext]

Comedy Central har även startat lokala kanaler i länder som Tyskland, Polen, Italien och Nederländerna. Kanalen sänder både egenproducerade och inköpta program varför tablåerna för de internationella versionerna av kanalen skiljer sig markant från originalkanalen i USA. Bland de egna produktionerna tillhör The Colbert Report, South Park och Chappelle's Show de mest kända.

Originalproduktioner från Comedy Central i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]