Disney Channel Skandinavien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Disney Channel Skandinavien
Lanserad28 februari 2003
ÄgareThe Walt Disney Company
Tittarandel45 000[källa behövs]
SändningsområdeSkandinavien
Språkdanska, norska, svenska, engelska, finska och ryska
LandSverige, Norge, Danmark och Finland
HuvudkontorWalt Disney Nordic, Stockholm
SysterkanalerDisney XD, Disney Junior
WebbplatsOfficiell webbplats
Tillgänglighet
Satellit-TV
Canal DigitalKanal 90​
ViasatKanal 9​
Kabel-TV
Canal Digital
Tele2 TVKanal 92​
IPTV
Bredbandsbolaget
Canal Digital
FastTVKanal 27​
Telia Digital-TVKanal 83​

Disney Channel är en TV-kanal som sänder barn- och familjeprogram. Så gott som alla av kanalens program är antingen producerade eller distribuerade av Walt Disney Company. Det visas TV-serier, långfilmer och ibland sänds även större shower. På kvällstid visas serier som Min barnvakt är en vampyr, Lycka till Charlie och Hannah Montana.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Disney Channel kom till Norden den 28 februari 2003.[1]

Kanalen sänder med sex olika ljudspår: danska, norska, svenska, engelska, finska och sedan den 1 oktober även ryska men bilden är det samma länder och i kanalens grafik förekommer det mycket få ord för att kanalen ska passa tittare i alla de fem länderna. Nästan allt material är dubbat och därför förekommer det sällan undertext.

Systerkanaler och programblock[redigera | redigera wikitext]

Disney Channel har i dagsläget två systerkanaler och två programblock: Disney XD, Disney Junior, Disney Cinemagic och Superfredag.

  • Toon Disney, lanserad den 1 augusti 2005 och sände endast tecknade och animerade serier och långfilmer innan den blev ersatt av Disney XD den 12 september 2009.
  • Playhouse Disney, lanserades under oktober 2006 och kanalens koncept var att endast visa barnprogram anpassade för de allra minsta i familjen (2–7 år). Playhouse Disney blev ersatt av Disney Junior den 10 september 2011.
  • Disney Cinemagic, ett programblock för de filmer som visas varje lördag och söndag klockan 19.00 på Disney Channel.

"Superfredag", ett programblock med nya serier, eller avsnitt och avslutas med en film varje fredag klockan 16:00 - 21:00

Film[redigera | redigera wikitext]

Varje måndag, fredag, lördag och söndag brukar Disney Channel visa långfilm.

Den 5 mars 2011 började Disney Channel att sända veckoslutets kvällsfilmer under programblocket Disney Cinemagic. Meningen med att lansera detta programblock är för att visa äldre Disneyklassiker, men även nyare titlar.

Senare utvidgades filmutbudet ytterligare och det började visas en extra film på måndagskvällar klockan 19.00 under namnet "Måndagsfilmen".

De större och mest kända Disneyfilmerna brukar visas kring storhelger som jul, nyår och påsk då kanalen förväntas ha fler tittare bland lovlediga familjer.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fredrik Söderling (13 februari 2003). ”Hård TV-kamp”. Svensk mediedatabas. http://www.dn.se/kultur-noje/hard-tv-kamp/. Läst 19 juli 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]