Crème brûlée

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med brylépudding.
Crème brûlée serverad med skivad jordgubbe.

Crème brûlée (franska: ”bränd grädde”, kan även stavas crème brulée enligt den senaste franska stavningsreformen), är en dessert där de viktigaste ingredienserna är socker, ägg, grädde, mjölk och vanilj. Den tillagas ofta i separata portionsskålar (s.k. ramekiner) i ugn, ibland i vattenbad, och serveras kall med ett tunt, karamelliserat lager av socker på ytan.

Ursprungligen är det en fransk dessert, noterad för första gången av François Massialot, 1691 [1] och är besläktad med den traditionella desserten Crema catalana från Katalonien. Ordet brûlée är franska och betyder bränd. Det finns många varianter på denna dessert. Exempelvis kan man ha i smält mjölkchoklad.

Ofta råder det begreppsförvirring kring begreppen brylépudding och crème brûlée, vilket är olika efterrätter men eftersom de ofta blandas ihop så används orden ibland för att beskriva båda rätterna. En klassisk brylépudding serveras uppstjälpt som en pudding med karamellsås medan crème brulée är mindre fast, serveras i formen, och har ett bränt lager av socker på ytan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”French 1691 recipe with historical notes”. Arkiverad från originalet den 13 februari 2007. https://web.archive.org/web/20070213063940/http://www.coquinaria.nl/english/recipes/05.2histrecept.htm. Läst 18 december 2008. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]