Crème brûlée

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med brylépudding.
Crème brûlée serverad med skivad jordgubbe.

Crème brûlée (franska: ”bränd grädde”, kan även stavas crème brulée enligt den senaste franska stavningsreformen), är en dessert där de viktigaste ingredienserna är socker, ägg, grädde, mjölk och vanilj. Den tillagas ofta i separata portionsskålar (s.k. ramekiner) i ugn, ibland i vattenbad, och serveras kall med ett tunt, karamelliserat lager av socker på ytan.

Ursprungligen är det en fransk dessert, noterad för första gången av François Massialot, 1691 [1] och är besläktad med den traditionella desserten Crema catalana från Katalonien. Ordet brûlée är franska och betyder bränd. Det finns många varianter på denna dessert. Exempelvis kan man ha i smält mjölkchoklad.

Ofta råder det begreppsförvirring kring begreppen brylépudding och crème brûlée, vilket är olika efterrätter men eftersom de ofta blandas ihop så används orden i ibland för att beskriva båda rätterna. En klassisk brylépudding serveras uppstjälpt som en pudding med karamellsås medan crème brulée är mindre fast, serveras i formen, och har ett bränt lager av socker på ytan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ French 1691 recipe with historical notes

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]