Dead

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Per Yngve Ohlin
Pseudonym(er) Dead
Född 16 januari 1969
Västerhaninge, Sverige
Död 8 april 1991 (22 år)
Kråkstad, Norge
Bakgrund  Sverige
Genre(r) black metal
Roll sångare, låtskrivare
Instrument sång
År som aktiv 19871991
Artistsamarbeten Morbid
Mayhem

Dead, egentligen Per Yngve Ohlin, född 16 januari 1969, död 8 april 1991 i Kråkstad i närheten av Oslo, Norge, var en svensk musiker och sångare i det norska black metal-bandet Mayhem från 1988 till 1991.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Ohlin, som även var sångare i svenska Morbid, blev känd för sin extrema scenutlevelse med bland annat självstympning. Han skrev en av de mest berömda låtarna inom ”old school” black metal, The Freezing Moon. Dead begick självmord i april 1991 genom att skjuta sig i huvudet med Euronymous hagelgevär i hans lägenhet. Strax innan hade han skurit upp sina handleder. Det kortfattade avskedsbrevet löd: "Excuse all the blood!". Euronymous, bandets gitarrist, som hittade Ohlin, förevigade självmordet genom att ta flera kort, varav ett finns publicerat som framsida till skivan Dawn of the Blackhearts. På frågan om varför Euronoymus valde att ta kort på sin döda kompis, svarar han att Mayhem inte är något humanitärt skojband. Han förklarar även att Mayhem dyrkar döden, och ser den som något positivt oavsett vem som dör. Euronoymus blev själv brutalt mördad ett par år senare av Varg Vikernes.

Ohlin var känd för att göra en hel del absurda saker under sin karriär. Bland annat så fann Ohlin en död kråka på marken som han stoppade in i en plastpåse. Innan han gick upp på scen så andades han in luften från påsen. Anledningen till detta var att han ville ha stanken av något dött i sina näsborrar samtidigt som han spelade på scen. Det var även känt att Ohlin grävde ner sina kläder under marken för att de skulle ruttna och, enligt honom, lukta dött.

Självmordet[redigera | redigera wikitext]

Historien bakom Ohlins död är ofta betraktad att vara kryddad och falsk, även om nära vänner till Ohlin hävdar att den stämmer. Det har spekulerats en del om varför Ohlin begick självmord. Enligt nära vänner till Ohlin så hade han lidit av depression under en längre tid. Ohlin hade som vana att skära sig i både armar och ben innan han gick upp på scen för att sjunga. 1991 satt han tillsammans med sina vänner i Mayhem och skar sig med en kniv i en av bandmedlemmarnas lägenhet, men han tyckte sig inte uppnå den skadan av kniven som han ville få, så när alla bandmedlemmar lämnade lägenheten de befann sig i så gick han ensam upp till Euronymous sovrum och satte sig på sängen för att sedan trycka ner en kniv i sina handleder. Därefter tog han fram Euronymous hagelgevär och sköt sig i huvudet. Euronymous fann Ohlin livlös på sin säng. Han lämnade lägenheten utan att informera någon om Ohlins död, och gick istället ner till närmaste affär och köpte en engångskamera. Han gick sedan tillbaka till lägenheten för att ta bilder på sin nyligen avlidna bandmedlem. Några timmar senare ringde Euronymous till Necrobutcher och talade om vad som hade hänt med Ohlin. Necrobutcher blev väldigt chockad av nyheten och ursinnig på Euronymous för att han inte hade informerat varken bandet eller polisen tidigare. Euronymous samlade på sig några bitar av Ohlins hjärna. Hans tanke var att skicka hjärnsubstansen till de andra Black-metal banden som stod Mayhem nära. Han skickade några bitar till svenska Bathory, Engelska Venom, svenska Dissection och svenska Marduk. Ifall historien stämmer fullt ut är det ingen som vet, då många hävdar att den är uppdiktad av bandmedlemmarna för PR. Ohlin är begravd på Österhaninge begravningsplats. Han kremerades på Skogskrematoriet, vilket har givit upphov till en del förvirring om var han är begravd.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Med Morbid[redigera | redigera wikitext]

Med Mayhem[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]