Den vita stenen (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den vita stenen
GenreDrama
RegissörGöran Graffman
ManusGunnel Linde
Baserad påDen vita stenen
MedverkandeJulia Hede
Ulf Hasseltorp
Monica Nordquist
Ulf Johanson
Betty Tuvén
Håkan Serner
Maj-Britt Lindholm
MusikBengt Hallberg
Antal avsnitt13
Längd (per avsnitt)30 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagTV1
Sändning
OriginalkanalTV1
Originalvisning6 oktober – 29 december 1973
Externa länkar
IMDb  SFDb SVT Play

Den vita stenen är en svensk TV-serie i 13 delar från 1973 regisserad av Göran Graffman och baserad på Gunnel Lindes barnbok Den vita stenen från 1964.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen utspelar sig under 1930-talet i en by på landsbygden där Fia och hennes mor, fru Pettersson, bor tillsammans med byns häradshövding i hans hus där hans argsinta hushållerska Malin regerar. Folk, däribland Malin, talar illa om fru Pettersson för att hon uppfattas som lat. Fia blir retad av sina jämnåriga kamrater för att modern är pianolärare på skolan.

En sommardag kommer Hampus till byn tillsammans med sina fosterföräldrar, sin farbror Sivert Kolmodin som är en fattig skomakare, hans fru och deras sex barn. När Fia och Hampus träffar varandra, vill de inte säga vilka de egentligen är utan kallar sig för "Fideli" och "Farornas konung". Hampus ser att Fia har en vacker vit sten och frågar om han kan få stenen om han målar ögon, näsa och mun på kyrkklockan i byn. Det är början på deras vänskap och lek där de ska utföra "uppdrag" för att kunna erövra stenen av varandra.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Serien spelades in i Djursvik utanför Kalmar.[1] TV-serien premiärvisades på TV1 mellan den 6 oktober och den 29 december 1973. Serien visades också på norsk TV första gången 1975. Den har sänts flera gånger i repris på NRK, bland annat 1982. Musiken i serien är skriven av Bengt Hallberg.

I rollerna[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Den vita stenen" längsta barnserien, Dagens Nyheter 6 oktober 1973, sid. 12

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]