Det finns inga smålänningar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Det finns inga smålänningar
Originaltitel Det finns inga smålänningar
Antal avsnitt 4
Antal säsonger 1
Land Sverige Sverige
Produktion
Produktionsbolag TV1 Fiction
Sändning
Originalkanal SVT
Originalvisning 3-24 september 1981

Det finns inga smålänningar är en svensk tv-serie som sändes i fyra delar under perioden 3–24 september 1981 [1]. Seriens titel är en travesti på ett citat från Golda Meir: "Det finns inga palestinier".

I en stil som liknade en dramadokumentär gjordes tankeexperimentet att Israel/Palestina-konflikten utspelade sig i Småland, där den fiktiva nya nationen Värend och virdarna bredde ut sig. I realistisk svensk scenografi gick man från 1940-tal till 1970-tal. De bondgårdar smålänningarna fördrevs från liknade dem i TV-serien Raskens och filmen Utvandrarna. Flyktinglägren var svenska husvagnar och terroristattackerna gjordes i Stockholms tunnelbana.

Serien är en av Sveriges Televisions mest utskällda produktioner. Tittarstormen, mätt i antalet insändare, protester och anmälningar till radionämnden, var enorm. Radionämnden fick 262 anmälningar men valde att fria programmet.

Seriens manus skrevs av Ingela Bendt, Jim Downing, Örjan Öberg och Christian Stannow. Stellan Olsson var regissör och medverkande skådespelare var bland andra Kim Anderzon, Evert Lindkvist, Jan Tiselius, Mats Huddén, Marian Gräns och en ung Suzanne Reuter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/search?q=%22Det+finns+inga+sm%C3%A5l%C3%A4nningar%22&sort=OLDEST. Läst 30 mars 2011.