Dol Amroth

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stadens flagga.

Dol Amroth är en fiktiv stad och slott i J.R.R. Tolkiens berättelser om Midgård. Det var ett litet furstendöme som låg i landet Gondor och som styrdes av Dol Amroths prinsar (furstar), vilka var en av Gondors viktigaste män.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Dol Amroth grundades av Galador, som var son till Imrazôr. Där gifte sig Imrazôr med Mithrellas, en Silvanalv från Lórien som hade följt med alven Nimrodel på hennes resa mot Edhellond, men som hade gått vilse tillsammans med sin älskade Amroth. Därför var Imrazôr och hans ättlingar delvis av alviskt blod. Han flyttade till Edhellond med sin fru Mithrellas, som gav honom en son, Galador och en dotter innan hon for västerut till det välsignade landet Valinor. Efter Imrazôrs död grundade Galador staden och senare furstendömet Dol Amroth, som betyder Amroths kulle på det alviska språket Sindarin. Han blev senare den första fursten av Dol Amroth år 2004 i den tredje åldern. Herrarna av Dol Amroth kom att tillhöra Gondors rådslag och därmed följde dem de gondorianska lagarna.

Staden Dol Amroth låg beläget på en liten halvö söder om den alviska hamnstaden Edhellond vid belfalasbukten i södra Gondor. I den norra delen av staden byggdes ett torn mot havet; vid namn Tirith Aear. Dol Amroths omland i öst var känd som Dor-en-Ernil, "Prinsens land", som också styrdes av Dol Amroths herrar. Stadens flagga var en silversvan med en bakgrund i turkos, och bakom svanen fanns ett silverskepp.

I slutet av den tredje åldern kom Dol Amroth att bli den näst största staden i Gondor efter huvudstaden Minas Tirith. Under Ringens Krig år 3019 ledde prins Imrahil en styrka bestående av ett kompani svanriddare och sjuhundra fotsoldater från Dol Amroth till Minas Tiriths undsättning innan det stora slaget vid Pelennors fält började. Han var en av befälhavarna för Gondors armé, och för en stund tog han befäl över staden Minas Tiriths försvar. Efter kriget återvände han till Dol Amroth, och blev kung Elessars nya rådgivare. Han efterträddes av sin son Elphir.

Imrahils syster Finduilas gifte sig med Denethor II, Gondors regerande rikshovmästare och hon var mor till Boromir och Faramir. Lothíriel, Imrahis dotter, gifte sig med Rohans konung Éomer.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]