Dragan Umičević

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dragan Umičević
EHCO-Cup, Genève-Servette HC vs. Krefeld Pinguine, 24th August 2016 13.JPG
NationalitetSverige Sverige
Född9 oktober 1984 (37 år),
Kozarska Dubica, Jugoslavien
Spelardata
PositionHögerforward
SkjuterHöger
Längd185 cm
Vikt94 kg
Klubbar
KlubbBlack Wings 1992, ICEHL
Övrigt
NHL-draftad184:e totalt, 2003
Edmonton Oilers
Proffsår2001

Dragan Umičević, född 9 oktober 1984 i Kozarska Dubica, Jugoslavien (nuvarande Bosnien och Hercegovina), är en svensk ishockeyspelare av bosnisk-serbisk ursprung[1] som för närvarande spelar för den österrikiska klubben Black Wings 1992. Han är bror till sportjournalisten Dusan Umičević.

Umičević kom till Sverige vid fyra års ålder och växte upp i Köping och började spela ishockey när han var 9 år. Som 14-åring gjorde han debut Köping HCs a-lag.[2] Han flyttade till Södertälje för att gå i hockeygymnasieum.

Umičević debuterade i Södertälje SK:s A-lag som 17-åring i en match mot Timrå IK där SSK vann med 8-1 och Umičević gjorde ett mål. Draftad av Edmonton Oilers. Som spelare är han en framspelare och avslutare av hög klass. Han är forward och skjuter med höger. Gjorde succé under lockouten tillsammans med stjärnan Olli Jokinen som öste beröm över honom. Säsongen 2006/2007 spelade Umičević i Djurgårdens IF. Säsongen 2007/2008 började Umičević i HC CSKA Moskva för att sedan komma tillbaka till Södertälje SK. Säsongen 2008/09 vann Dragan Södertäljes interna poängliga med 31 poäng i grundserien. I kvalserien följde han sedan upp den noteringen med att fullständigt dominera hela serien och till slut vinna poängligan med bred marginal. 19 poäng, 7 mål, på 10 matcher är en notering som endast Pavel Brendl slår i det historiska loppet. Med detta fina facit såg han till att rädda SSK kvar i den högsta serien.

Umičević blev i och med detta ett eftertraktat villebråd på transfersmarknaden under sommaren 2009 då klubbar som Färjestad BK och Timrå IK var intresserade av att värva honom. Umičević blev Färjestads bäste poängplockare under sitt första år i klubben i både grundserien och slutspelet, för vilka han svarade för 36 poäng (varav 11 mål) på 55 spelade matcher samt 6 poäng på sju spelade matcher under slutsspelet. I början av 2011 övergick Umičević till Frölunda HC, då hans förra klubb Färjestad hade ett överskott av forwards vilket ledde till att han inte fick så mycket speltid.

Klubbar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]