Dvärgpinscher

Från Wikipedia
Dvärgpinscher
Rasgrupp (FCI)Grupp 2, sektion 1 Schnauzer och pinscher
(Pinscher)
Rasgrupp (SKK)Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
UrsprungslandTyskland Tyskland
RasklubbDvärgpinscherklubben
SpecialklubbSvenska Schnauzer-Pinscherklubben
Smeknamnpinne
dp
RasstandardFCI 185  PDF
Pälsglänsande kort och tät
Färgröd, svart med tanteckning
Vikt4–6 kg
Mankhöjd25–30 cm
För liknande hundraser, se Schnauzer och pinscher.

Dvärgpinscher är en hundras från Tyskland. Den är en miniatyrkopia av pinschern snarare än en dvärgvariant. Liksom pinschern har dess traditionella uppgift varit att fånga råttor. Dvärgpinschern hör till de populäraste hundraserna i flera länder.

Historia[redigera | redigera wikitext]

När hundutställningar blev populära mot slutet av 1800-talet inspirerades pinscheruppfödarna av de populära manchesterterrier och english toy terrier. Man föresatte sig att få fram en miniatyrpinscher genom upprepat urval av små individer. Spekulationer finns även om inkorsning av de engelska terrierraserna liksom italiensk vinthund. 1895 satte den nybildade rasklubben för pinscher upp en rasstandard för dvärgvarianten.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Dvärgpinscher med hängande och stående öron.

Rasen är pigg, aktiv och lekfull. Den gillar att jobba och fungerar med alla aktiviteter som lydnad, agility och spår och är en populär utställningshund. Den tunna pälsen kan göra att den kan bli svårmotiverad regniga och kalla dagar på appellplanen.

En dvärgpinscher kan bli en perfekt familjehund, om alla i hushållet turas om att aktivera och ge den mat med mera. Den kan annars ha en tendens att bli en enmanshund. Trots sin litenhet kan den ge skall och bör tränas att inte få vakta. Rasen kräver kunskap och tålamod och absolut inte hårda uppfostringsmetoder. Betoning på just aktivitet får ej glömmas bort, en dvärgpinscher är ingen soffpotatis. Med humor, tid och konsekvent inlärning kan man få en följsam och arbetsvillig hund.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Dvärgpinschern ska vara en förminskad avbild av pinscher utan att ge ett dvärgartat intryck, dess eleganta, kvadratiska byggnad syns tydligt under den korta släta pälsen. Huvudets hela längd (från nosspetsen till nackknöl) ska motsvara hälften av ryggens längd (från manken till svansansättningen).

Mankhöjden för dvärgpinschern är 25–30 centimeter och vikten 4–6 kilogram. Idag är det ett problem med för stora hundar och av den anledningen mäts alla dvärgpinscher på utställning. Enligt Svenska Kennelklubben skulle denna mätning genomföras hela 2007 för att få ett statistiskt underlag.

Hälsa[redigera | redigera wikitext]

Dvärgpinschern är en relativt frisk hund och lever länge; 15 år är vanligt. Det rekommenderas att avelsdjur är utan anmärkning på ögon och patella. Dvärgpinschern är ofta överkänslig mot vaccinationer och kan få epilepsi-liknande anfall.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Renée Willes: All världens hundraser, Bromma 2003, ISBN 91-89090-79-9
  • Malcolm Wallerstedt (red): Stora nordiska hundboken, Malmö 1966
  • Carl-Reinhold von Essen (red): Hundboken, Stockholm 1955-1956

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]