Russkiy toy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Russkiy toy
RusskiyToyWelpe9Mon.JPG
Rasgrupp (FCI)Grupp 9, sektion 9
Kontinentala dvärgspaniel och russkiy toy
Rasgrupp (SKK)Grupp 9 Sällskapshundar
UrsprungslandRyssland Ryssland
RasklubbSvenska Russkiy Toyklubben
SpecialklubbSvenska Dvärghundsklubben
Andra namnRussian Toy Terrier
Moskvadvärgterrier
RasstandardFCI 352 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Viktupp till cirka 3 kg
Mankhöjd20–28 cm (med tolerans på +/- 1 cm)

Russkiy toy är en hundras från Ryssland. Den är en sällskapshund som finns i två pälsvarianter - släthår och långhår.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under tsartiden var english toy terrier en av de mest populära dvärghundarna hos aristokratin i Ryssland. Efter ryska revolutionen upphörde så gott som all avel av rasen i Sovjetunionen och antalet hundar minskade drastiskt. I mitten av 1950-talet började man bygga upp rasen igen. Praktiskt taget alla hundar som användes i avel var utan stamtavla och många var inte renrasiga. Den standard som upptecknades beskrev en dvärgterrier som skiljde sig markant från english toy terrier på flera sätt. Utvecklingen av russkiy toy fortsatte därefter sin egen väg. Den 12 oktober 1958 gav två släthåriga hundar, varav en med något längre päls, upphov till en hanhund med iögonfallande långa pälsfransar på öron och ben. Man beslutade att avla vidare på dessa egenskaper. Hanhunden parades med en tik som också hade något längre päls. På så vis uppstod den långhåriga varianten av russkiy toy. Den kallades långhårig moskvadvärgterrier. Yevgueniya Fominichna Zharova, uppfödare från Moskva, spelade en viktig roll när det gällde att skapa denna rasvariant. Russkiy toy utvecklades isolerat ur ett starkt selekterat material under en längre tid. Den förekommer i två pälsvarianter: lång- och släthårig. Den första rasstandarden skrevs 1966 och 2006 erkändes rasen av den internationella hundorganisationen FCI.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Russkiy toy skall vara aktiv, mycket gladlynt och varken skygg eller aggressiv. Den är alltid nyfiken på omvärlden och synnerligen fäst vid sin ägare. Den följer gärna med på det mesta och lämplig för olika hundsporter som agility, freestyle och lydnad.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Rastypiska kännetecken är att de ska ha stora upprättstående öron, runda ögon, långa ben och vara kvadratiskt bygd. Benlängden ska bara något överstiga kroppsdjupet. Man kan likna rasens utseende vid ett sött rådjur. De ska inte påminna om en chihuahua eller en pinscher och får inte ha vita tecken. Mankhöjden är 20-28 cm och vikten mellan 1 och 3 kg. Rasen finns som lång- och släthårig variant. Den förekommer i alla nyanser av rött med eller utan svarta/bruna stickelhår och i svart, brunt eller blått med tanfärg. Svansen ska vara formad som en halvmåne och bäras i en båge över ryggen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]