Tibetansk spaniel

Från Wikipedia
Tibetansk spaniel
Int, Nord & Fin Ch Bio-Bios Ballad för Strömkarlen
Rasgrupp (FCI)Grupp 9, sektion 5
Tibetanska raser
Rasgrupp (SKK)Grupp 9 Sällskapshundar
UrsprungslandStorbritannien Storbritannien
( Tibet)
SpecialklubbSvensk Specialklubb för Tibetansk Spaniel
Andra namnJemtse apso
RasstandardFCI 231  PDF
Viktca 4-7 kg
Mankhöjdca 25 cm

Tibetansk spaniel är en hundras från Tibet. Den är en dvärghund och sällskapshund och har haft en traditionell användning som tempelhund. Den tibetanska spanieln är ingen spaniel. Denna beteckning tilldelades rasen när den skulle inordnas i den brittiska gruppindelningen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I sitt ursprungsland, Tibet, var den tibetanska spanieln sällskaps- och vakthund åt munkarna i klostren. Den anses även ha haft religiös betydelse, som en av tre varianter av tibetanska tempelhundar. De andra är lhasa apso och shih tzu. Dess päls är kortare än sina släktingars. Tempelhundar såldes inte men kunde ges som gåva.

De första tibetanska spanielarna importerades till Storbritannien 1898, men det var först efter andra världskriget som regelbunden avel kom igång och populariteten började öka. Rasklubben bildades 1957.

I Sverige har rasen funnits sedan början av 1950-talet, men här dröjde varaktig avel till mitten av 1960-talet. Den har blivit en uppskattad sällskapshund tack vare sin livlighet och intelligens. Den är tillgiven, men också självständig och uthållig.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Den tibetanska spanieln är en liten, pigg och ivrig hund. Den är glad och självsäker till sättet och är mycket trogen sin ägare. Hunden kan vara reserverad mot främmande människor.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Mankhöjden ska vara ungefär 25 cm, något mindre än kroppslängden. Rasstandarden tillåter alla färger och en tibetansk spaniel kan vara vit, ha blandade färger eller till och med vara helt svart. När hunden går bär den svansen som en plym över ryggen.

Den tibetanska spanielns huvud är litet jämfört med kroppen. Nosen skall helst vara svart. Ögonen är mörkbruna, klara och livliga. Ögonen sitter rätt långt från varann. Ögonvitan får inte synas. Den tibetanska spanieln rör sig gärna skuttigt men med stolt hållning.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]