Mops

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För fladdermussläktet, se Mops (släkte).
Mops
Mops-falk-vom-maegdebrunnen-internationaler-champion-fci.jpg
Svart mops.
Rasgrupp (FCI)Grupp 9, sektion 11
Dvärghundar av molossertyp
Rasgrupp (SKK)Grupp 9 Sällskapshundar
UrsprungslandStorbritannien Storbritannien
(Kina Kina)
RasklubbMopsorden
SpecialklubbSvenska Dvärghundsklubben
Andra namnPug (engelska)
Lo-sze (kinesiska)[källa behövs]
RasstandardFCI 253 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Färgsilver, aprikos, fawn eller svart.
Viktca 6,5-8 kg (ideal)

Mops är en hundras från Storbritannien men med ett historiskt ursprung i Kina. Den är en dvärghund av molossertyp och sällskapshund. I en undersökning 2012–2013 utnämndes mopsen till en av världens tjugo populäraste hundraser.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mopsen har sitt ursprung i den folkliga kinesiska happahunden och har kommit med handelsvägarna till Europa på 1500-talet. Från Vilhelm av Oraniens (1533-1584) ståthållarskap i Nederländerna blev mopsen hovhund där. När hans sonson Vilhelm III (1650-1702) blev kung av England 1689 tog han med sig hundarna dit och de blev brittiska hovhundar. Så sent som under 1880-talet importerades nya mopsar från Kina. Mopsen deltog på hundutställning första gången 1861 och rasklubben bildades 1883.

En mops (doguin) från Georges-Louis Leclerc de Buffons (1707-1788) stora naturalhistoria från mitten av 1700-talet.

I Sverige har mopsen funnits sedan 1600-talet. Den omnämns 1753 av Carl von Linné i dennes Cynographia eller Beskrifvning om Hunden och är omsjungen i Carl Michael Bellmans Fredmans epistlar nr 39, Storm och böljor tystna ren.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Hundrasen är i europeiska språk under flera olika namn. Det svenska mops kommer av nederländskans mopshond (egentligen: 'hund med platt nos'[2], relaterat till lågtyska moppen, 'se sur ut'[3]), och den namngivningen har även kommit att bli förhärskande i övriga språk i Central-, Nord- och Östeuropa. Detta inkluderar (förutom svenska) bokmål, nynorsk, danska, finska (mopsi), tyska, polska, tjeckiska, slovakiska, ungerska (mopsz), rumänska, makedonska, slovenska, ukrainska och ryska.

I engelska språket är dock rasen benämnd pug (alternativt Dutch Mastiff, 'Nederländsk mastiff'[3]). Denna miniatyrhundstyp var populär inom det engelska hovet under 1500- och 1600-talen, och mopsen kom även att genom korsning[4] bidra till king charles spaniels moderna utseende. Denna fick sitt namn genom likheten med de dvärghundar – mopsar – som Karl II av England (kung 1660–85) omgav sig med. Engelskans pug kommer från det tidigare pug-dog (1749), där pug (relaterat till alvfiguren Pucks namn) i äldre tid betydde vätte eller alv.[5] Engelskans pug har även kommit att bli det vanligaste namnet för hunden i bland annat portugisiska, spanska och turkiska.

I ett antal sydeuropeiska språk är istället carlino (med varianter) standardnamnet på rasen. Detta har dock ingen koppling till den kung (se ovan) som gav namn åt den snarliknande king charles spaniel. Istället kommer namnet från Carlo Bertinazzi, en italiensk skådespelare verksam på Théatre italien de Paris i mitten av 1700-talet. Han var sin tids mest kända uttolkare av rollfiguren Harlekin. Bertinazzis Harlequin bar svart mask, och likheten med hundrasens svarta ansiktsmask gjorde att hunden på franska gavs namnet carlin.[3] Franskans namn har även kommit att spridas till italienska (carlino) och katalanska (carlí), samt även i någon mån spanska (carlino).[3]

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Enligt rasstandarden skall den vara intelligent, glad och livlig.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Svart mopsvalp.

Mops är en trubbnosig (brachycephal) hundras på grund av att man har avlat på ärftliga defekter så att hundarnas skallben blivit kortare än normalt.[6]

Mopsen är en liten hund och dess idealvikt ligger mellan 6,3 och 8,1 kg. Idag är det dock inte ovanligt för större hannar att väga 10–11 kg. Mopsen är en kvadratisk och kompakt hund som karaktiseras av en soliditet i formen, väl samlade proportioner och mycket hårda och välutvecklade muskler. Färgen är silver, aprikos, gulgrå eller svart. Färgen är klar och för kontrastens skull finns en kolsvart rand längs ryggraden, svarta öron och svart mask. Huvudet är stort, runt och massivt. Nospartiet är mycket kort, trubbigt, fyrkantigt men inte uppnäst. Stora och djupa rynkor. Svansen är ringlad så fast som möjligt över höften, helst dubbelringlad. Mankhöjden är cirka 30 cm och vikten mellan 6 och 8 kg.

Hälsa[redigera | redigera wikitext]

Kritik har riktats mot inavel och utseendefixering inom mopsaveln som kan ge hundarna allvarliga hälsoproblem. Formen på huvudet, med den korta, intryckta, nosen leder till andnings- och ögonproblem. Andningsproblemen leder lätt till dålig kondition och övervikt samt gör mopsen känslig för värmeslag då den har svårt att reglera kroppstemperaturen genom att flämta. Nästan hälften av hundarna drabbas av ögonskador och andra ögonproblem, så som ögoninflammationer och torra ögon på grund av ögonens utsatta läge.[6]

Problem med smuggelvalpar[redigera | redigera wikitext]

Rasen har i Sverige varit föremål för viss smuggelverksamhet. Jordbruksverket har med anledning av denna verksamhet lagt ut råd till valpköpare för hur de kan undvika att köpa smugglade valpar av misstag [7].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Registration figures worldwide – from top thirty to endangered breeds, Fédération Cynologique Internationale (FCI) (läst 2017-05-14)
  2. ^ Willes, Renée: mops i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 18 juli 2015.
  3. ^ [a b c d] Marien-de-Luca, Catherine (2007): "What's in a name ?". puginformation.org. Läst 18 juli 2015. (engelska)
  4. ^ Moffat, Norma (på engelska). Cavalier King Charles Spaniel: Your Happy Healthy Pet (2nd). Howell Book House. sid. 19. ISBN 0-471-74823-4 
  5. ^ "pug (n.)". etymonline.com. Läst 18 juli 2015. (engelska)
  6. ^ [a b] Hur det brachycephaliska utseendet påverkar hundarnas hälsa
  7. ^ ”Undvik smuggeldjur när du skaffar hund”. Jordbruksverket. http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/inochutforsel/hundarkatterochillrarinforsel/undviksmuggeldjurnarduskaffarhund.4.6223f767134a3048c1e80001870.html. Läst 28 augusti 2012. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]