Mops

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För fladdermussläktet, se Mops (släkte).
Mops
Mops-duke-mopszucht-vom-maegdebrunnen.jpg
Rasgrupp (FCI) Grupp 9, sektion 11
Dvärghundar av molossertyp
Rasgrupp (SKK) Grupp 9 Sällskapshundar
Ursprungsland  Storbritannien
( Kina)
Rasklubb Mopsorden
Specialklubb Svenska Dvärghundsklubben
Andra namn Pug (engelska)
Rasstandard FCI 253 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Vikt ca 6,5-8 kg (ideal)

Mops är en hundras från Storbritannien men med ett historiskt ursprung i Kina. Den är en dvärghund av molossertyp och sällskapshund. I en undersökning 2012/2013 utnämndes mopsen till en av världens tjugo populäraste hundraser.[1]

En mops (doguin) från Georges-Louis Leclerc de Buffons (1707-1788) stora naturalhistoria från mitten av 1700-talet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mopsen har sitt ursprung i den folkliga kinesiska happahunden och har kommit med handelsvägarna till Europa på 1500-talet. Från Vilhelm av Oraniens (1533-1584) ståthållarskap i Nederländerna blev mopsen hovhund där. När hans sonson Vilhelm III (1650-1702) blev kung av England 1689 tog han med sig hundarna dit och de blev brittiska hovhundar. Så sent som under 1880-talet importerades nya mopsar från Kina. Mopsen deltog på hundutställning första gången 1861 och rasklubben bildades 1883.

I Sverige har mopsen funnits sedan 1600-talet; den omnämns 1753 av Carl von Linné i dennes Cynographia eller Beskrifvning om Hunden och är omsjungen i Carl-Michael Bellmans Fredmans epistlar nr 39, Storm och böljor tystna ren.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Enligt rasstandarden skall den vara intelligent, glad och livlig.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Svart mopsvalp.

Mopsen är en liten hund och dess idealvikt ligger mellan 6,3 och 8,1 kg. Idag är det dock inte ovanligt för större hannar att väga 10-11 kg. Mopsen är en kvadratisk och kompakt hund som karaktiseras av en soliditet i formen, väl samlade proportioner och mycket hårda och välutvecklade muskler. Färgen är silver, aprikos, gulgrå eller svart. Färgen är klar och för kontrastens skull finns en kolsvart rand längs ryggraden, svarta öron och svart mask. Huvudet är stort, runt och massivt. Nospartiet är mycket kort, trubbigt, fyrkantigt men inte uppnäst. Stora och djupa rynkor. Svansen är ringlad så fast som möjligt över höften, helst dubbelringlad. Mankhöjden är cirka 30 cm och vikten mellan 6 och 8 kg.

Gul Mopsvalp.

Hälsa[redigera | redigera wikitext]

Mopsen lever i 10-15 år.[källa behövs] Kritik har riktats mot inavel och utseendefixering inom mopsaveln som kan ge hundarna allvarliga hälsoproblem. Formen på huvudet, med den korta, intryckta, nosen leder till andningsproblem[2]. Andningsproblemen leder lätt till dålig kondition och övervikt, samt gör mopsen känslig för värmeslag då den har svårt att reglera kroppstemperaturen genom att flämta.

Problem med smuggelvalpar[redigera | redigera wikitext]

Rasen har i Sverige varit föremål för viss smuggelverksamhet. Jordbruksverket har med anledning av denna verksamheten lagt ut råd till valpköpare för hur de kan undvika att köpa smugglade valpar av misstag [3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Registration figures worldwide – from top thirty to endangered breeds, Fédération Cynologique Internationale (FCI) (läst 2013-07-21)
  2. ^ Breeding Pug dogs with breathing problems
  3. ^ ”Undvik smuggeldjur när du skaffar hund”. Jordbruksverket. http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/inochutforsel/hundarkatterochillrarinforsel/undviksmuggeldjurnarduskaffarhund.4.6223f767134a3048c1e80001870.html. Läst 28 augusti 2012. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Mops.