Landseer

Från Wikipedia
Landseer
Rasgrupp (FCI)Grupp 2, sektion 2 Molosser- och bergshundar (stora herdehundar och bergshundar)
Rasgrupp (SKK)Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser- och bergshundar samt sennenhundar
UrsprungslandTyskland Tyskland
Schweiz Schweiz
RasklubbSvenska Landseerklubben
Andra namnLandseer, europäisch-kontinentaler Typ
RasstandardFCI 226  PDF
Mankhöjd
Hund72–80 cm (genomsnitt)
Tik67–72 cm (genomsnitt)
Landseer

Landseer är en hundras med Schweiz och Tyskland som ursprungsländer. Den är nära besläktad med newfoundlandshunden och förekommer mycket sparsamt såväl i Norden som på kontinenten. Liksom newfoundlandshunden är den av molossertyp och räknas till bergshundarna, men den har aldrig använts som boskapsvaktare eller herdehund.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hundrasen är uppkallad efter konstnären Edwin Landseer (1802-1873), som ofta använde fläckiga newfoundlandshundar som motiv.

Landseer är en ganska ny ras. Under 1930-talet beslöt sig en Otto Walterspiel från München för att förstora den befintliga vit-svarta varianten av newfoundlandshund. Han gjorde detta genom inkorsning med bland annat pyrenéerhund och fick därigenom en stor vit-svart hund med ett helt annat helhetsintryck. 1933 registrerades de första valparna. Rasblandningen renavlades och den tyska kennelklubben Verband für das Deutsche Hundewesen (VDH) inkom i början av 1960-talet med en begäran om officiell rasregistrering i den internationella hundorganisationen FCI, vilket lyckades 1961 efter visst motstånd.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Landseer är en sällskapshund. Den kan tävla i ett särskilt vattenprov i livräddning.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Huvudskillnaden i utseendet ligger i kroppsbyggnaden som hos landseeren är högre men slankare, deras pälsfärg brukar även ha en mindre andel svarta fläckar än hos den vit-svarta newfoundlandshunden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]