EVRY

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
EVRY
Evry, Swedish HQ.jpg
Evrys svenska huvudkontor i Solna
TypAktiebolag
HuvudkontorNorge Oslo, Norge
NyckelpersonerBjörn Ivroth (vd)
BranschBank och finans
Offentlig sektor
Industri
Olja och gas
Transport
Telekom
ProdukterInformationsteknologi
TjänsterConsulting
Solutions
Outsourcing
Antal anställda9 400
Historia
Grundat2010
Bildat avEDB
ErgoGroup
Systeam
Ekonomi
Omsättning12,9 mrd NOK
Övrigt
SloganCreating Digital Advantage for Tomorrow's Leaders.
Webbplatshttps://www.evry.com

EVRY är ett nordiskt IT-tjänsteföretag. Företaget är baserat på fusionen av Norges två största IT-bolag, EDB och ErgoGroup, och det svenska IT-bolaget Systeam. Sammanslagningen ägde rum 2010. Den 17 mars 2012 lanserade företaget det nya namnet EVRY.

EVRY har cirka 9 400 medarbetare fördelat på 135 kontor i 16 länder och en omsättning på 13 miljarder NOK. Företaget erbjuder olika IT-tjänster, och har till exempel leveranser inom drift, konsulttjänster och rådgivning. EVRY har stora kundgrupper inom bank och finanssektorn, lokala myndigheter och statlig sektor, hälsa, olja och gas samt process- och tillverkningsindustri.

Huvudägare i bolaget är Lyngen Bidco AS, ett bolag som indirekt kontrolleras av private equity-fonder förvaltade av Apax Partners LLP. Lyngen Bidco var den största aktieägaren i bolaget per den 31 december 2015 med 88,0% av aktierna.

Historik[redigera | redigera wikitext]

1962 bildades Elektronisk Databehandling AS och till att börja med ägdes företaget av försäkringsbranschen i Norge. Företaget börsnoterades under namnet AS EDB år 1997 och gick samman med Telenor Programvare 1998. Sedan dess har Telenor varit en av de största aktieägarna.

1972 bildades Statens Driftssentral (SDS) som hade SSB, Televerket, vårdsektorn, Arbeidsdirektoratet och Vegdirektoratet som viktiga kunder. Posten Norge köpte SDS 1997 och detta företag bytte sedan namn till ErgoGroup AS – fortsatt med Posten Norge som ägare.

1984 grundades Systeam i Huskvarna av entreprenörerna Arne Nilsson, Claes Rosengren och Stig-Olof Simonsson. Systeam hade fokus på små och medelstora kunder inom industri och handel. 1995 etablerade företaget sig i Danmark, och 1996 i Finland. Året därpå etablerade de sig även i Norge genom förvärv av företaget Alfasoft.

Systeam förvärvades av ErgoGroup 2007.

Hösten 2010 gick EDB och ErgoGroup samman i ett bolag.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]