EVRY

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
EVRY
Evry, huvudkontor i Solna.jpg
Evrys svenska huvudkontor i Solna
Typ Aktiebolag
Huvudkontor Norge Oslo, Norge
Nyckelpersoner Björn Ivroth (CEO)
Bransch Bank och finans
Offentlig sektor
Industri
Olja och gas
Transport
Telekom
Produkter Informationsteknologi
Tjänster Consulting
Solutions
Outsourcing
Antal anställda 9 400
Ekonomi
Omsättning 12,9 mrd NOK
Övrigt
Slogan Creating Digital Advantage for Tomorrow's Leaders
Webbplats http://www.evry.com

EVRY är ett nordiskt IT-tjänsteföretag. Företaget är baserat på fusionen av Norges två största IT-bolag, EDB och ErgoGroup, och det svenska IT-bolaget SYSteam. Sammanslagningen ägde rum 2010.
Den 17 mars 2012 lanserade företaget det nya namnet EVRY.
EVRY har ca 9 400 medarbetare fördelat på 135 kontor i 16 länder och en omsättning på 13 miljarder NOK. Företaget erbjuder olika IT-tjänster, och har till exempel leveranser inom drift, konsulttjänster och rådgivning. EVRY har stora kundgrupper inom bank och finanssektorn, lokala myndigheter och statlig sektor, hälsa, olja och gas samt process- och tillverkningsindustri.

Historik[redigera | redigera wikitext]

1962 bildades Elektronisk Databehandling AS och till att börja med ägdes företaget av försäkringsbranschen i Norge. Företaget börsnoterades under namnet AS EDB år 1997 och gick samman med Telenor Programvare 1998. Sedan dess har Telenor varit en av de största aktieägarna.

1972 bildades Statens Driftssentral (SDS) som hade SSB, Televerket, vårdsektorn, Arbeidsdirektoratet och Vegdirektoratet som viktiga kunder. Posten Norge köpte SDS 1997 och detta företag bytte sedan namn till ErgoGroup AS – fortsatt med Posten Norge som ägare.

1984 grundades SYSteam i Huskvarna av entreprenörerna Arne Nilsson, Claes Rosengren och Stig-Olof Simonsson. SYSteam hade fokus på små och medelstora kunder inom industri och handel. 1995 etablerade företaget sig i Danmark, och 1996 i Finland. Året därpå etablerade de sig även i Norge genom förvärv av företaget Alfasoft.

SYSteam förvärvades av ErgoGroup 2007.

Hösten 2010 gick EDB och ErgoGroup samman i ett bolag. Bolaget är fortfarande börsnoterat men med Posten och Telenor som huvudägare.

Produkter[redigera | redigera wikitext]

Primula[redigera | redigera wikitext]

Primula är löne- och personaladministrativt system (LPA-system) som används av, eller planeras att införas på, de flesta statliga myndigheter och landsting i Sverige. Med systemet kan anställda själva via ett webbgränssnitt rapportera in tidsredovisning, ledigheter, reseräkningar, sjuk- och friskanmälan, se lönebesked, anställningshistorik, med mera. Primula innefattar ett ärendehanteringssystem där medarbetare, chefer och HR-handläggare kan se ärendestatus och attestera och avsluta ärenden så att utbetalning av lön ska kunna ske. Primula kan signalera om viktiga händelser och påminna när beslut måste tas, exempelvis inför upphörd anställning, inlasning, pensionering eller under långtidssjukskrivningar. Systemet innefattar även en interaktiv löneberäkning i syfte att upptäcka felaktigheter, samt funktioner för bemanningsschema, semesterplanering, kompetensplanering, e-rekrytering, lönerevision, förlängning av anställning och pensionshantering.[1]

I juni 2014 blev ramavtalet mellan Ekonomistyrningsverket och EVRY formellt klart, som ger statliga myndigheter möjlighet att börja avropa Primula. Under hösten 2014 startade de första myndigheterna införandeprojekt. Statens servicecenter är en av dessa myndigheter, och erbjuder central löne- och personalhantering åt myndigheter som själva inte vill teckna avropsavtal på personalsystemet. Tidigare ramavtal för personalsystem gällde istället CGI:s system Palasso, och myndigheter kan välja att fortsätta använda Palasso fram till senast 31 december 2018.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Presentation av primula, Ramavtalsbilaga, Ekonomistyrningsverket 2013
  2. ^ http://www.statenssc.se/Sidor/Nyheter/Pressmeddelanden/Statens-servicecenter-s%C3%A4krar-de-statliga-l%C3%B6nerna.aspx

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]