Elephantulus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Elephantulus
Elephant shrew and colorful lizard.jpg
Elephantulus sp. med en ödla (Platysaurus intermedius) i bakgrunden
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningSpringnäbbmöss
Macroscelidea
FamiljSpringnäbbmöss
Macroscelididae
SläkteElephantulus
Vetenskapligt namn
§ Elephantulus
AuktorThomas & Schwann, 1906
Arter
Se text
Hitta fler artiklar om djur med

Elephantulus är ett släkte i familjen springnäbbmöss (Macroscelididae) med tio arter som förekommer i Afrika. De betecknas på svenska ibland som elefantnäbbmöss men namnet används även för hela familjen. De är inte närmare släkt med näbbmössen.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Med en kroppslängd mellan 9 och 15 centimeter, en svanslängd mellan 8 och 17 centimeter och en vikt mellan 25 och 60 gram tillhör arterna i släktet de minsta i familjen. Den mjuka pälsens färg varierar mellan gulgrå och rödbrun. Undersidan är oftast ljusare, vitaktig eller ljusgrå. Nosen är som hos alla springnäbbmöss lång och rörlig. Påfallande är de långa öronen.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Arterna förekommer huvudsakligen i östra och södra Afrika. Bara arten Elephantulus rozeti lever i kontinentens norra del mellan Marocko och Libyen. De finns i olika habitat som savanner och halvöknar men saknas i tät skog. Oftast vistas de i klippiga områden.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Dessa springnäbbmöss gömmer sig vanligen i bergssprickor eller mindre grottor. Ibland skapar de egna bon eller använder bon som lämnats av andra djur, främst av gnagare. De skapar små stigar genom att stampa ned växter för bättre framkomlighet. Arterna är vanligen aktiva på dagen men flyttar aktiviteten till gryningen när antalet fiender stiger. Oftast lever de i par men ensamma individer och mindre grupper förekommer också. Paret eller gruppen har ett revir som markeras med vätska från doftkörtlarna.

Födan utgörs uteslutande av insekter, främst myror och termiter.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

I heta regioner finns ingen särskild parningstid och honan parar sig flera gånger per år. I kyligare områden föds ungarna vanligen under den varmare årstiden. Dräktigheten varar mellan 57 och 75 dagar och per kull föds ett eller två ungdjur. Ungdjuren är borymmare och redan efter 25 dagar sluter honan att ge di. De blir könsmogna efter cirka 50 dagar och jagas sedan bort av föräldrarna. Livslängden i naturen är oftast ett till två år. Den äldsta kända individen i fångenskap blev nästan nio år gammal.

Elephantulus och människor[redigera | redigera wikitext]

Viss forskare identifierar huvudet av guden Set som huvudet av en art från släktet Elephantulus som lever i norra Afrika.

Ibland antas att den nordliga arten var förlagan till huvudet av den egyptiska guden Set. På så sätt skulle artens utbredningsområde i gamla tider ha varit mycket större än idag. Nuförtiden hotas arterna genom förstöring av deras levnadsområde. Trots allt räknas de flesta arterna av IUCN som livskraftiga. Bara tre arter listas med kunskapsbrist.

Arterna[redigera | redigera wikitext]

Vanligen skiljs mellan tio arter:[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 21 september 2008.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9
  1. ^ Svenska namn enligt: Macdonald, David W. (red.), (1996) Jordens Djur: Gnagare. Stockholm: Bonnier Fakta. ISBN 91-632-0079-1