Hoppa till innehållet

Euromaint

Från Wikipedia
Euromaint AB
Porten till tidigare "Statens Järnvägars Centralverkstad" i Örebro
Org.nr556084-8458
TypAktiebolag
HuvudkontorSverige Solna, Stockholms län, Sverige
NyckelpersonerGorka Tamayo (VD)
BranschTågunderhåll
TjänsterUnderhåll av järnvägsfordon
Antal anställda1000 (2023)a
Historik
Grundat2001
Avknoppat frånStatens Järnvägar
Ekonomi
Omsättning1 500a miljoner kronor (2022)
Struktur
ÄgareCAF
ModerbolagEuroMaint Gruppen AB
DotterbolagEuromaint Rail AB
Euromaint Rail Bemanning AB
Euromaint GmbH
Amtsgericht Leipzig Stadt HRB 25939 Leipzig / Germany 1 100 Euromaint SIA
Övrigt
Webbplatswww.euromaint.se
Fotnotera 2012[1]

Euromaint AB är en leverantör av underhållstjänster för alla delar av spårtrafikbranschen. Företaget har huvudkontor i Solna och bedriver verksamhet i ett flertal orter i Sverige och Norge. Företaget är sedan 2019 dotterbolag till den spanska spårfordonstillverkaren CAF.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bolaget bildades 2001 när Statens Järnvägar bolagiserades i ett antal bolag. Maskindivision i Statens Järnvägar blev Euromaint som ägdes av det statliga förvaltningsbolaget Swedcarrier. Samtidigt bildades SJ AB och Green Cargo som är de största kunderna till Euromaint.

Euromation AB i Skövde förvärvades 2006 från Ford[2] och Euromaint ombildades till en koncern året därpå. Swedcarrier sålde 2007 alla aktierna i Euromaint till investmentbolaget Ratos.[3] Ratos sålde 2016 Euromaint till riskkapitalfonder under Orlando Nordics kontroll. Under 2019 såldes Euromaint igen, denna gång till den spanska spårfordonstillverkaren CAF.[4]

Koncernen hade viss verksamhet i dotterbolag med namnet Euromaint Tracksupport AB, som senare gick upp i Euromaint Rail AB, och Euromaint Industry AB.

Fram till december 2011 bedrevs den huvudsakliga verksamheten inom de två dotterbolagen Euromaint Rail AB och Euromaint Industry AB. Euromaint Industry AB som till stor del var Euromation såldes till Coor i december 2011.

Euromaint Rail[redigera | redigera wikitext]

Euromaint Rail AB, var ursprungligen en division i Statens järnvägar innan bolagiseringen, och har även rötter i TGOJ. Denna del sysslar med tågunderhåll. Euromaint Rail förvärvade 2009 Skandiatransports underhållsverksamhet i Landskrona.

Referenser[redigera | redigera wikitext]