Hestia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För asteroiden, se 46 Hestia.
Giustiniani Hestia, teckning i O. Seyfferts, Dictionary of Classical Antiquities, 1894

Hestia är i grekisk mytologi härdens och arkitekturens gudinna, och står för den rätta ordningen för hemliv och familj. Hon motsvaras i den romerska mytologin av Vesta.

Publikt var härden i templet hennes altare. När man etablerade en ny koloni bars eld från Hestias eldstad i moderstaden till den nya bosättningen. Hon satt på en alldaglig trätron med en vit ullkudde, och brydde sig aldrig om att välja ett emblem åt sig själv.

Hestia är den mest förandligade av de antika gudsväsendena. Hon representerar de mest högstående moraliska kvaliteterna, som mänskligt liv kan ådagalägga. Hestia fick därför också representera den aldrig synliga centralelden i Filolaos' och pythagoréernas kosmos.

Hestia var en av de tolv olympiska gudarna, men enligt vissa versioner så gav hon sin plats på Olympen till Hefaistos som krävde att få en plats bland de högsta gudarna efter att ha blivit utkastad. Han hade Hera, gudarnas drottning, fängslad vid hennes tron, så de hade inte mycket till val. För att inte bråk skulle utbryta, gav Hestia sin plats till eldens gud, eftersom hon själv hatade dispyter.Hestia är hemmets främsta gudinna och beskydderska. Varje hems eldstad var hennes altare. Bland alla gudar man dyrkade brukade man hemma offra till Hestia först för att hon skulle vaka över hus och familj.