Pan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Pan (olika betydelser).
Pan, målning av Michail Vrubel (1900)

Pan var i grekisk mytologi en gud som associerades med skogar, fält, herdar och deras hjordar. Hans romerske motsvarighet hette Faunus.

Historik och beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen var Pan en lokal naturgud i ArkadienPeloponnesos[1] men eftersom hans namn råkar betyda ”allt” på grekiska fick hans kult spridning över hela Grekland.

Pan brukar gestaltas som en man med lurviga ben och bockfötter[1]. Han sägs fördriva tiden i skogen med att spela på sin flöjt[2] och injaga skräck i människor han möter. Enligt myten skall Pan ha förälskat sig i nymfen Syrinx och förföljt henne. För att undkomma Pan förvandlade sig Syrinx till vass. För att vinna Syrinx skar Pan av vasstråna och band dem till en flerpipig flöjt – panflöjten. Därigenom erövrade Pan henne, och han spelade ofta på henne.

I en annan historia anordnas en musiktävling mellan Pan och Apollon. Berget Tmolus utses till domare och även Pans lärjunge kung Midas närvarar. Apollon koras som segrare men till hans förtret instämmer inte Midas i beslutet. Apollon ordnar som hämnd så att kung Midas får åsneöron.

Pan har satyrer till följeslagare.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Pan var son till Hermes och nymfen Dryope[2], som enligt legenden övergav honom på grund av hans fulhet. Hans hustru hette Aix och var antingen en nymf eller en get.

Pan hade ett flertal barn tillsammans med olika nymfer. Tillsammans med Ismenis hade han sonen Krenaios, och med nymfen Eupheme fick han sonen Krotos.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Pan". NE.se. Läst 2012-03-31.
  2. ^ [a b] "Unga Fakta – Grekisk mytologi – Pan". Ungafakta.se. Läst 2012-03-31.