Fältslamfluga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fältslamfluga
Eristalis.interrupta.female.jpg
hona
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Tvåvingar
Diptera
Familj Blomflugor
Syrphidae
Underfamilj Eristalinae
Tribus Eristalini
Släkte slamflugor
Eristalis
Art Fältslamfluga
E. interrupta
Vetenskapligt namn
§ Eristalis interrupta
Auktor Linnaeus 1758
hane
hane
Hitta fler artiklar om djur med

Fältslamfluga (Eristalis interrupta) är en blomfluga som tillhör släktet slamflugor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Fältslamflugan är en medelstor blomfluga med en längd på 10 till 14 millimeter. Bakkroppen är svart med gulbruna parfläckar som gör den något bilik (se mimikry). Honan har mindre parfläckar än hanen. Viktiga detaljer för att skilja den från andra snarlika arter i släktet är svart mittstrimma i ansiktet, svarta framfötter, delvis mörka bakskenben, antennborst med lång behåring, gul bakkant på tergiterna och klara vingar med mycket kort vingmärke.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Fältslamflugan finns i de flesta miljöer men är beroende av fuktiga områden för larvernas utveckling. Man kan se den på korgblommiga och flockblommiga växter men även många andra blommor. Hanen hävdar revir. Flygtiden börjar maj (april i Skåne och Danmark) och varar till september eller till början av oktober i söder. Larverna har ett långt svansliknande andningsrör och brukar kallas för råttsvanslarv. De utvecklas i näringsrika vattenpölar, till exempel pölar med gödselvatten utanför djurstallar.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Fältslamflugan är mycket vanlig i hela Norden utom på kalfjället. Den saknas på Island. Den finns i nästan hela Europa. Den finns österut genom Sibirien bort till Stilla havet. Den finns även i delar av Nordamerika.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Interrupta betyder avbruten på latin.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugor: Eristalinae & Microdontinae. Diptera: Syrphidae: Eristalinae & Microdontinae. 2009. Artdatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 978-91-88506-70-2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]