Fänkål

Från Wikipedia
Version från den 17 januari 2016 kl. 01.33 av Fluffbot (Diskussion | Bidrag) (clean up <nowiki/> markup med AWB)
Fänkål
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningAraliaordningen
Apiales
FamiljFlockblommiga växter
Apiaceae
SläkteFänkål
Foeniculum
ArtFänkål
F. vulgare
Vetenskapligt namn
§ Foeniculum vulgare
AuktorMill.

Fänkål (Foeniculum vulgare) är en flerårig växt.

Beskrivning

Bronsfänkål, rödbladiga gruppen 'Rubrum'.
Foeniculum vulgare

Fänkål blir cirka 1,5 meter hög. Bladen är mycket finflikiga (dilliknande) och doftar aromatiskt och lakritsliknande. Hela växten innehåller eteriska oljor. Under blomningstiden utvecklas ganska bleka stjälkar, med kraftiga förtjockningar vid markytan. Blommorna är tämligen oansenliga och gula och växer i flockar som blir mellan 5 och 15 centimeter breda. Frukten är ett torrt frö som är mellan 4 och 9 millimeter långt och hälften så brett.

Fänkål kommer ursprungligen från södra Europa, framför allt medelhavsområdet, samt från sydvästra Asien.

Användning

De torkade fröna används till sås, fiskrätter och som brödkrydda (därvid ofta tillsammans med anis). Fröna kan användas hela, stötta eller malda. Blad och stjälk – i första hand de förtjocknade nedre delarna av stjälken – används i matlagning med den färska växten. Färsk fänkål kan bland annat användas till sallad eller griljeras i ugn. Dock försvinner lakritsaromen vid tillagningen.

Medicinsk användning

Fänkål kan vänds tillsammans med kamomill mot småbarnskolik och väderspänningar och än idag är den omtyckt i ögonbad. Forskning har visat att fänkål är kramplösande på glatt muskulatur i luftrör och tarmar. Den har även en sekretomotorisk verkan, den är slemlösande och ökar flimmerhårens rörelser i luftrören som har till uppgift att föra upp slem ur lungorna. Fänkål används även i ångbad, dels för lindring av ögonirritationer, men även vid bihåleinflammationer, snuva och för att underlätta andningen vid förkylningar.[1]

Studier pekar på att växten innehåller anetol, en olja som antagligen har en östrogenliknande verkan[källa behövs]. Den innehåller även estragol, en isomer till anetol som misstänks ha cancerframkallande egenskaper.[2] Av denna anledning avråds barn under fyra år samt gravida eller ammande kvinnor från konsumtion av fänkålste.[3]

Inom folkmedicinen används fänkål till att

Folktro

I England lär man förr ha hängt upp en knippe fänkål över ytterdörren för att skrämma bort trollen.[4]

Referenser

  1. ^ Raimo, Heino. Våra läkande växter – En naturlig väg till ett friskare liv, PRISMA 2001. 
  2. ^ Committee on Herbal Medicinal Products (2005). ”Final Public Statement on the Use of Herbal Medicinal Products Containing Estragole” (på engelska) (PDF). Evaluation of Medicines for Human Use. EMEA. http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Scientific_guideline/2010/04/WC500089960.pdf. Läst 7 augusti 2015. 
  3. ^ ”Ammande”. Livsmedelsverket. http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/ammande/#Att%20t%C3%A4nka%20p%C3%A5.... Läst 7 augusti 2015. 
  4. ^ [a b] Lättmjölkpaket från Arla 2012-11-26
  5. ^ [a b c d e] A Perfect Guide Scandinavia AB: MatHem #1 2012, sida 30, Stockholm 2012

Externa länkar