Arla Foods

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Arla Foods
Arlaflag ved Arla Friskvareterminal Ishøj.JPG
Typ Mejerikooperativ
Huvudkontor Danmark Århus, Danmark
Nyckelpersoner Åke Hantoft
Styrelseordförande
Peder Tuborgh
Koncernchef Vd
Bransch Mejeri
Produkter Mejeriprodukter, Juice, Mjölkpulver, Ost, Smör, Soppa, Sås.
Antal anställda 19 577 – December 2013
Historia
Grundat 2000
Bildat av Arla
MD Foods
Ekonomi
Omsättning 73,6 miljarder DKK
Rörelseresultat 3,17 miljarder DKK
Vinst efter skatt 2,236 miljarder DKK
Tillgångar 46,165 miljarder DKK
Eget kapital 12,736 miljarder DKK
Struktur
Ägare 12 629 mjölkbönder[1]
Benelux/Tyskland: 4 006
Danmark: 3 156
Storbritannien: 2 956
Sverige: 3 356
Övrigt
Slogan Närmare Naturen.
Webbplats Arla.se
Arla.com
Fotnoter Siffror från 2013 års bokslut.[2]
Arlas distributionsanläggning på Årsta partihallar, Stockholm.

Arla Foods är ett dansk-svenskt mejerikooperativ, som ägs av 12 629 mjölkbönder i sex europeiska länder (Belgien, Danmark, Luxemburg, Storbritannien, Sverige och Tyskland)[1]. Arlas mjölkbönder är både ägare till kooperativet och leverantörer av mjölken. Genom demokratin i den kooperativa företagsformen har de inflytande enligt den gamla principen: en medlem, en röst. Det nuvarande företaget bildades i april 2000 genom sammanslagning av svenska Arla och danska MD Foods. Företaget har växt ytterligare efter att man har valt att fusionera sig med de tyska Hansa-Milch eG[3] och Allgäuland-Käsereien[4] och det brittiska Milk Link.[5]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Företagsnamnet Arla kommer från den första mjölkandelsföreningen som bildades år 1881 på gården Stora Arla i Odensvi socken, Köpings kommun, Västmanland. Den 26 april 1915 grundades Lantmännens Mjölkförsäljningsförening u p a, som senare bytte namn till Mjölkcentralen, förkortat MChotell Kronprinsen i Stockholm. Mjölkcentralen ägdes av mjölkbönderna för att få ordning på Stockholms mjölkhandel som bestod av många olika mejerier och små mjölkbutiker. Det var det första kooperativa mejeribolaget i Sverige som omfattade flera orter. Företagets symbol var en röd ko med lite kantiga former, som bland annat tillverkades i trä. Kons gestaltning har moderniserats, men den lever kvar som varumärke i Sverige.

I Göteborg var Arla-Mjölk ett välkänt begrepp fram till 1964. Namnet hade sitt ursprung i familjen Adlers mjölkbutiker, vars verksamhet samlades under bolagsnamnet Arla Mejeri AB. Bolaget köptes upp av Lantbrukarnas Mjölkcentral (LMC) 1935.

När Lantbrukarnas Mjölkcentral i Göteborg, Sydöstmejerier och Örebro-Ortens Mejeriförening gick samman med MC under åren 1971-73 togs MC-märket i koskällan bort. När det gemensamma namnet Arla antogs 1975 bytte MC-kon namn till Arlakon, och formen på kon förändrades. Arlanamnet sattes nu på sidan av kon medan ovalen runt omkring bibehölls.

Arla och MD Foods slår sig samman[redigera | redigera wikitext]

Arla Foods bildades den 17 april 2000 genom en sammanslagning av det danska kooperativet MD Foods och det svenska Arla.[6] Vid sammanslagningen fick företaget namnet Arla Foods men en ny logotyp, en grön oval med texten Arla Foods. Den klassiska Arla-kossan används fortfarande, men nu som ett varumärke på produkter som är baserade på svensk mjölkråvara.[7][8]

Hösten 2008 introducerades en ny variant av logotypen. Smörblomman, som fanns till höger på den äldre loggan, placerades nu högst upp.[9]Kostnaden för bytet uppgick till 400 miljoner kronor [10].

Arla expanderar i Tyskland[redigera | redigera wikitext]

Arla meddelade den 1 april 2011 att EU-myndigheterna godkänt en fusion med den tyska mejerikoncernen Hansa-Milch eG.[11]

Den 8 november 2011 blev Arlas köp av den sydtyska mejerikoncernen Allgäuland-Käserei klart.[12] Den 31 januari 2012 lades produktionen av "vita produkter" såsom mjölk, grädde, yoghurt ned och därefter återstod endast ostframställning.[13]


Kritik[redigera | redigera wikitext]

Den 1 september 2011 publicerades en kritisk artikel i Veckans Affärer där journalisten Gunnar Lindstedt granskade Arlas agerande i samband med den planerade fusionen med Milko.[14] Enligt Arla innehöll artikeln en rad felaktigheter[15] om företaget och om fusionsplanerna med Milko. Tvärtemot vad Lindstedt påstod i artikeln hävdar Arla att deras verksamhet i Sverige var lönsam och de hade som marknadsledare varit först ut med prishöjningar till handeln under 2010 och 2011. Bakgrunden till den planerade fusionen var att Milkos ekonomi var mycket dålig och att företaget skulle ha svårt att klara sig på egen hand. Milko vände sig därför i maj 2011 till Arla med förslag om fusion mellan de båda bondeägda mejeriföreningarna.

Varumärken[redigera | redigera wikitext]

Arla Foods har produktion i 14 länder och försäljningskontor i ytterligare 20 länder.[16] Företaget tillverkar mejeriprodukter som mjölk, grädde, filmjölk, crème fraiche, smör och ost. Arlas varumärken inkluderar bland annat Bregott, Kelda (såser och soppor), Keso, Yoggi Yalla! (drickyoghurt) med flera.[17]

Skånemejerier och Arla Foods ägde tillsammans JO Bolaget, som producerade juice under varumärkena Bravo, Tropicana, God Morgon och JO, Frukternas Nektar och Sagolika fruktsoppor. Varumärket Tropicana ägs av amerikanska Pepsico men JO Bolaget hade säljuppdraget i Sverige. I slutet av 2008 lade Arla och Skånemejerier ned JO Bolaget. Skånemejerier fortsatte med tillverkningen av Bravo-juicerna under egen regi medan Arla tog över varumärket God Morgon och JO. Dessutom behöll Arla varumärket Sagolika Frukt- och bärsoppor samt säljuppdraget för Tropicana.

Arla-kossan[redigera | redigera wikitext]

Den röda Arla-kossan används som logotyp i Sverige för produkter och varumärken med mjölk från svenska gårdar.

Företagsfakta[redigera | redigera wikitext]

Huvudkontoret ligger i danska Århus och nuvarande koncernchef är Peder Tuborgh. Arla är en av de största aktörerna i den internationella mejerivärlden och ser Danmark, Finland, Nederländerna, Storbritannien, Sverige och Tyskland som sina kärnmarknader.

I Sverige har företaget kontor i Stockholm och driftsplatser (mejerier, ysterier, pulverfabriker) i:

Falkenberg - Cottage cheese

Götene - Bregott och ost
Jönköping - Mjölk, fil, grädde
Stockholm - Mjölk, fil, grädde och gräddfil
Kalmar - Ost
Kvibille - Ost
Linköping - Yoghurt, högpastöriserad klövermjölk
Skövde - Cottage cheese under varumärket Keso
Sundsvall
Vimmerby - Mjölkpulver
Visby - Mjölk, grädde
Östersund.
Därutöver finns distributionsterminaler på sju andra orter.

Ledning[redigera | redigera wikitext]

Styrelseordförande[redigera | redigera wikitext]

Arla har haft följande styrelseordförande.

Verkställande direktörer[redigera | redigera wikitext]

Arla Foods har haft följande verkställande direktörer:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”Cooperative democracy”. Arla.com. http://www.arla.com/about-us/cooperative/cooperative-democracy/. 
 2. ^ ”Konsoliderad årsredovisning 2013”. Arla.com. http://www.arla.com/Global/investors/pdf/annual-report/se/Konsoliderad-%C3%A5rsredovisning-2013.pdf. 
 3. ^ ”EU godkänner fusionen mellan MUH och Arla”. Arla.se. http://nyheter.arla.se/2012/09/28/eu-godkanner-fusionen-mellan-muh-och-arla/. 
 4. ^ ”EU godkänner Arlas köp av Allgäuland-Käsereien”. Arla.se. http://nyheter.arla.se/2011/11/08/eu-godkanner-arlas-kop-av-allgauland-kasereien-2/. 
 5. ^ ”Klartecken för Milk Link-fusion”. Arla.se. http://nyheter.arla.se/2012/09/28/klartecken-for-milk-link-fusion/. 
 6. ^ ”Arla genom åren”. Arla.se. http://www.arla.se/om-arla/arlas-historia/foretaget/. Läst 19 juli 2007. 
 7. ^ ”Historien bakom namnet Arla Foods”. Arla.se. http://www.arla.se/om-arla/arlas-historia/mjolken-i-samhallet/arlakon/. Läst 19 juli 2007. 
 8. ^ ”Arlakon – från skyddsmärke till varumärke”. http://www.arla.se/om-arla/arlas-historia/mjolken-i-samhallet/arlakon/. 
 9. ^ ”Arla ska vara närmare naturen”. Arla Foods. http://www.arlafoods.se/News/archive/nature/. Läst 19 juli 2007. 
 10. ^ Arla.se Hämtat 2007-07-19. http://www.arlafoods.se/News/archive/nature/
 11. ^ ”EU-myndigheterna godkänner fusionen mellan Hansa-Milch och Arla”. Arla.se. http://nyheter.arla.se/2011/04/01/eu-myndigheterna-godkanner-fusionen-mellan-hansa-milch-och-arla/. 
 12. ^ http://www.all-in.de/nachrichten/allgaeu/ticker/rsaradio/RSA-Radio-kaeserei-uebernahme-allgaeuland-Weg-frei-fuer-Uebernahme-der-Allgaeuland-Kaesereien;art9573,1041315
 13. ^ http://www.all-in.de/nachrichten/allgaeu/ticker/rsaradio/RSA-Radio-milchwerk-kaeserei-produktion-milch-Allgaeuland-stellt-ab-heute-Produktion-von-Frischmilch-Produkten-ein;art9573,1084141.
 14. ^ Den Köpgalna kon / Veckans Affärer
 15. ^ Kommentar med anledning av artikel i Veckans Affärer torsdag 1 september Arla Pressmeddelande 1 september 2011
 16. ^ ”Vårt företag”. http://www.arla.com/sv/jobb-karriar/mot-arla/vart-foretag/. Läst 2 juni 2015. 
 17. ^ ”Varumärken och produkter”. http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/. Läst 2 juni 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]