FA-cupfinalen 1965

Från Wikipedia
FA-cupfinalen 1965
FA-cupen 1965
Datum1 maj 1965
ArenaWembley Stadium
SpelortLondon
DomareW. Clements
Publik100 000
1964
1966

FA-cupfinalen 1965 spelades den 1 maj 1965 på Wembley Stadium. Det var 93:e året finalen spelades sedan starten, men den 84:e finalen (på grund av uppehållet vid världskrigen) samt den 37:e att spelas på Wembley. Den spelades mellan Liverpool, som vunnit ligamästerskapet året innan men förlorat sina två tidigare FA-cupfinaler (FA-cupfinalen 1914 och FA-cupfinalen 1950), och Leeds United, som vunnit division 2 och därmed uppflyttning säsongen innan men som spelade sin första FA-cupfinal. Tre säsonger tidigare hade Leeds varit endast en match från att bli nedflyttade till division 3, så deras andraplacering i ligan samt bedriften att nå sin första FA-cupfinal samma säsong var en anmärkningsvärd prestation, vilket också uppmärksammades i finalens matchprogram[1].

Matchen dominerades av Liverpool men de hade svårt att omsätta sitt spelövertag i mål. Liverpool vann dock rättvist med 2-1 efter förlängning då ställningen i matchen varit 0-0 vid ordinarie speltids slut.

Detta var också första gången som en färgad spelare genom Albert Johanneson i Leeds, deltog i en FA-cupfinal.

Matchsummering[redigera | redigera wikitext]

Utgången i finalen, den 20:e finalen efter kriget, var på förhand oviss. Med fjolårets (1963/64) meriter som grund skulle Liverpool såsom ligamästare varit favoriter, medan Leeds spelade i och vann Division 2. Baserat på resultaten under säsongen (1964/65) så talade mycket för Leeds, dels hade Leeds slutat tvåa i ligan därn Liverpool enbart blivit sjua, dels hade Leeds i semifinalen slagit ut ligamästarna Manchester United.

Matchen är också ihågkommen genom at det var första gången som en färgad spelare genom Leeds vänsterytter Albert Johanneson deltog i en FA-cupfinal.[2]

Liverpool inledde matchen bäst, laget hade rutin inte bara från tre års spel i division 1 utan även ett år med europeisk cupfotboll, och spelade med självförtroende, finess och fantasi. Leeds, med ett mycket ungt lag som saknade erfarenhet från matcher av det här slaget, spelade stelt och spelarna var märkbart tyngda av stunden allvar. Laget kom ofta på mellanhand, defensivt var Leeds dock mycket starka, men de saknade tyngd och fantasi i anfallsspelet, då de drog sig tillbaka för djupt och anfallsspelet därmed blev begränsat till långbollar där Peacock stångades ensam mot övermäktigt motstånd. Mittfältsduon med Collins och Bremner fungerade inte som normalt utan deras djupledspassningar i mitten fångades enkelt upp av Yeats och Tommy Smith i Liverpools försvar.

Liverpool, å andra sidan, dominerade och styrde spelet och gick konstant framåt, där speciellt St. John och Hunt utstrålade kraft och energi och varje anfall såg farligt ut, men där Leeds dock till slut lyckades avvärja. Leeds målvakt Sprake gjorde en strålande match och höll sitt lag kvar i matchen genom ett flertal kvalificerade räddningar och ställningen i matchen var därmed 0-0 vid den ordinarie speltidens slut (90 minuter) och förlängning fick tillgripas.

Tre minuter in i förlängningen så spräcktes slutligen dödläget och det var Liverpool som gjorde målet. Vänsterbacken Gerry Byrne, som spelade större delen av matchen med ett brutet nyckelben, drev ned bollen mot kortlinjen och slog ett inlägg som Hunt nickade i mål för 1-0. Men det dröjde inte länge innan Leeds överraskande utjämnade till 1-1 på ett av lagets fåtaliga riktiga anfall i matchen, Charlton nickade ned en hög boll till Bremner som sköt bollen otagbart i krysset på halvvolley. Tre minuter senare avgjorde dock Liverpool finalen då St. Johns slängde sig och nickade in 2-1 på Callaghans låga inlägg från höger.

Det blir inga fler mål i matchen utan Liverpool vinner med 2-1 och blir därmed FA-cup mästare 1965.

Matchfakta[redigera | redigera wikitext]

1 maj 1965 Liverpool 2 – 1(e.f.) Leeds United Wembley Stadium, London
16:00 CET
Hunt Mål 93′
St. John Mål 113′
(0 – 0)
(Rapport)
Bremner Mål 100′
Publik: 100 000
Domare: W. Clements
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Liverpool
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Leeds United
LIVERPOOL:
MV 1 Skottland Tommy Lawrence
HB 2 England Chris Lawler
VB 3 England Gerry Byrne
MF 4 England Geoff Strong
CH 5 Skottland Ron Yeats
MF 6 Skottland Willie Stevenson
HY 7 England Ian Callaghan
FW 8 England Roger Hunt Mål 93′
FW 9 Skottland Ian St. John Mål 113′
CH 10 England Tommy Smith
VY 11 England Peter Thompson
Manager:
Skottland Bill Shankly
LEEDS UNITED:
MV 1 Wales Gary Sprake
HB 2 England Paul Reaney
VB 3 Skottland Willie Bell
MF 4 Skottland Billy Bremner Mål 100′
CH 5 England Jack Charlton
CH 6 England Norman Hunter
MF 7 Irland John Giles
FW 8 Skottland Jim Storrie
FW 9 England Alan Peacock
MF 10 Skottland Bobby Collins
VY 11 Sydafrika Albert Johanneson
Manager:
England Don Revie

MATCH REGLER

  • 90 minuter.
  • 30 minuter extratid om det är oavgjort vid full tid
  • Omspel om det fortfarande är oavgjort efter extratiden.

Vägen till Wembley[redigera | redigera wikitext]

Liverpool[redigera | redigera wikitext]

Leeds United[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 1965 FA Cup Final, 6 april 2010.

Noter[redigera | redigera wikitext]