Felix Jusupov

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Felix Jusupov med sin hustru Irina Alexandrovna.

Furst Feliks Feliksovitj Jusupov, greve Sumarokoff-Elston (ryska: Фéликс Фéликсович Юсýпов), född 23 mars 1887 i Sankt Petersburg, död 27 september 1967 i Paris, var en rysk adelsman. Jusupov var andre son till den ofantligt rika furstinnan Zinaida Jusupova och hennes man greve Felix Felixovich Sumarokov-Elston, med flera palats i Sankt Petersburg och Moskva.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jusupov var känd i sin ungdom som "en av de vackraste männen i Ryssland" och levde ett ganska vidlyftigt liv med förbindelser med både kvinnor och män. 1914 gifte han sig till mångas förvåning i Sankt Petersburg med tsarens systerdotter furstinnan Irina Alexandrovna av Ryssland, dotter till tsarens syster storfurstinnan Xenia Alexandrovna av Ryssland och storfurste Alexander Michailovitj av Ryssland.

Felix Jusopov är kanske mest känd för sin inblandning i mordet på Rasputin i december 1916, tillsammans med storfurste Dimitrij Pavlovitj, Vladimir Purisjkevitj och några andra. Av allt att döma skedde mordet i Jusupovs bostad. Han förvisades på grund av mordet till södra Ryssland, men frigavs av den provisoriska regeringen 1917.[1]

Vid ryska revolutionen lyckades paret undkomma via Krim till England. De tillhörde de 80-tal personer som evakuerades på det brittiska fartyget HMS Marlborough från Krim med änketsaritsan Maria Fjodorovona i april 1919. De levde sedan ett kosmopolitiskt liv i bland annat Frankrike och USA.

Jusupov har skrivit Rasputin (1927).[1]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Carlquist, Gunnar, red (1933). Svensk uppslagsbok. Bd 14. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 757-58 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.