Ferdinand II av Aragonien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Ferdinand II.
Ferdinand II av Aragonien

Ferdinand II av Aragonien, född 10 mars 1452 i Soz, Aragonien, död 23 januari 1516[1] i Madrigalejo, var kung av Aragonien och från 1479 av ett förenat Spanien. Genom hans äktenskap med Isabella I av Kastilien förenades större delen av den iberiska halvön i ett enda stort rike.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ferdinand var även kung av Neapel under namnet Ferdinand III, kung av Kastilien som Ferdinand V (på spanska Fernando de Aragón, på katalanska Ferran d'Aragó), kallad den katolske, kung av Aragonien, Kastilien, Sicilien, Neapel, Navarra och greve av Barcelona. Han var son till Johan II av Aragonien i dennes andra äktenskap med Juana Enriquez.

Den 19 oktober 1469 gifte han sig med sin syssling, Isabella I av Kastilien, och därmed förenades de bådas riken, Aragonien och Kastilien, till ett gemensamt rike som de styrde tillsammans. Deras äktenskap resulterade i en ”guldålder” för Spanien; deras välde kom att omfatta hela Iberiska halvön och Spanien blev Europas ledande stormakt. Samtidigt innebar Spaniens bildande och den senare expansionen mot det nyupptäckta Amerika en nedgång för katalansk kultur, som tidigare dominerat i kungariket Aragonien. Den så kallade spanska inkvisitionen etablerades 1478 och 1492, i samband med erövringen av Emiratet av Granada, och under denna period drevs muslimerna och judarna ut ur Spanien. Vissa av judarna konverterade till kristendom för att få stanna kvar i Spanien.

Ferdinand och Isabella stödde också handel och upptäcktsresande; deras gynnande av Christofer Columbus ledde till spanska besittningar i Central- och Sydamerika. Ferdinand var en äkta renässansfurste; han beskrivs som mycket duglig, arbetsam och ihärdig, men även en beräknande man som noga och hänsynslöst genomförde sina planer.

Han gifte sig en andra gång år 1505 med Germaine de Foix.

Barn med Isabella av Kastilien[redigera | redigera wikitext]

Barn med Germaine de Foix[redigera | redigera wikitext]

  • En son, född och död 1509.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Ferdinand II". NE.se. Läst 26 augusti 2014.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Ferdinand II av Aragonien.
Företrädare:
Johan II av Aragonien
Regent av Aragonien
14791516
Efterträdare:
Johanna I och Karl I
Företrädare:
Isabella I av Kastilien
Regent av Kastilien med Isabella I av Kastilien
1474-1504
Efterträdare:
Johanna I och Filip I