Fiendskap

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Fiendskap är ett negativt laddat förhållande där de inblandade motståndarna befinner sig i konflikt med varandra. Fiendskapet kan utvecklas ur en motsättning på grund till exempel någon form av konkurrens, en upplevd orättvisa eller liknande.

Motparten i en konflikt kallas fiende. Inom militär utbildning omtalas fienden ofta på ett abstrakt plan. I propaganda under krig brukar fienden framställas konkret, ofta personifierad.

Inom sport[redigera | redigera wikitext]

Det finns en rivalitet inom sporten som ibland i sportjargong kallas för "fiendskap", ofta vid så kallade derby, men även till exempel mellan Real Madrid och FC Barcelona. Ofta handlar det bara om vem som är bäst på plan, men i vissa fall finns även politiska, religiösa och sociala motsättningar inblandade.

Ärkefiende[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Ärkefiende

En ärkefiende är en fiktiv karaktär, som ofta förekommer som motståndare till superhjältar i olika filmer, TV-serier och serietidningar. Denne beskrivs ofta som hjältens värsta fiende. Anledningen till det kan vara att denne är den starkaste fienden, att denne har starka förbindelser till hjältens förflutna, att denne orsakar hjälten mycket personlig smärta och lidande eller helt enkelt att denne utgör det största hotet.

Exempel på kända ärkefiender inom populärkultur: