Filmgenre

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Filmgenrer)
Hoppa till: navigering, sök

Genre” kommer från franskan och betyder “sort” eller “typ; ursprunget är det latinska ordet “genus”. Alla filmer är av en viss typ och tillhör därmed en viss filmgenre, åtminstone distributionsmässigt, men det är bara vissa filmer som produceras och konsumeras på ett sådant sätt att de uppfyller en specifik genres specifika villkor på avsiktligt sätt. För en typisk västernfilm finns vissa förväntningar som är knutna till den genren, medan ett drama inte har några sådana (eller i varje fall inte tydliga) genrebegränsningar. Alla filmer tillhör alltså någon typ, men de flesta filmer är inte genrefilmer.

Genrefilm[redigera | redigera wikitext]

En genrefilm innehåller vissa konventioner som följs av filmarna vid inspelningen av filmen och som publiken förväntar sig vid visningen. En typisk genrepublik känner till konventionerna genom tidigare filmer i genren. Tema, handling, miljöer, karaktärer, attribut och filmstil upprepas och varieras i filmerna. Man vet hur det ska gå, särskilt i B-filmer, medan A-filmerna oftare kan förnya genren.[förklaring behövs][källa behövs] Det är mycket lätt att se skillnaden på en skräck- och en västernfilm. Det räcker i regel med att se bara några minuter mitt i en genrefilm för att man ska veta vilken genre det är. Genrefilmer har i regel hängivna fans; det finns klubbar, specialtidskrifter och böcker som helt är ägnade en särskild genre

Under filmhistoriens gång har genrer kommit och gått. Det är publikens respons som skapar nya genrer och bristande respons som dödar dem. Västernfilmer är inga aktuella filmgenre, dagens unga publik har ingen spontan relation till västernfilmens alla konventioner och uppfattar antagligen Priest som en skräckfilm/zombiefilm trots att många situationer i filmen är direkt hämtade från västerngenren.

Olika länder har lokala genrer, Heimatfilm (Tyskland), Devotionals och Mythologicals (Hindifilmen i Indien, om helgon och religiösa figurer, respektive myter från legender och litteratur), Cabaretera (mexikanska melodramer om prostituerade) och Ha-ha mono (japanska filmer om självuppoffrande kvinnor).

Distributionsgenrer[redigera | redigera wikitext]

Alla filmer kan ges en genretillhörighet, utan att därför vara en genrefilm. Det är praktiskt i lanseringen att kort kunna sammanfatta vad det är för typ av film som har premiär. Här finns det inga fasta regler. Alla vet vad man kan förvänta sig av en Bond-film, så det är antagligen en mer typisk genrefilm än vad en agentfilm, vilken som helst, är. Men att den svenske distributören döper alla Goldie Hawn-filmer till "Tjejen som..." innebär inte att hon tillhör en egen genre, möjligen är hennes filmer komedier.

Komedi räknas som en av de traditionella genrerna, men i dag när alla (amerikanska) filmer ska vara roliga,

oavsett genre, så har "komedi" som genrebegrepp blivit lika intetsägande som "drama". Filmerna inom dessa kategorier behöver inte se ut på ett visst sätt, bara de är roliga respektive dramatiska. Däremot finns det flera under-genrer till komedi, romantisk komedi (rom-com) till exempel, som uppfyller kraven på en genrefilm.

Kategorier[redigera | redigera wikitext]

 • Alla filmer är antingen stum- eller ljudfilmer. Genrefilmer förekommer i båda kategorierna.
 • Alla filmer är antingen kort- eller långfilmer. Genrefilmer förekommer i båda kategorierna.
 • Alla filmer är antingen narrativa eller icke-narrativa. Genrefilmer förekommer enbart i den narrativa kategorin. Narrativa filmer berättar en fiktiv historia, de kallas ofta spelfilmer (som egentligen är de filmer som spelas på bio), men inkluderar även kortfilmer.
 • Animerade filmer förekommer i samtliga sex kategorier ovan. De kan följa genrefilmens konventioner.
 • De icke-narrativa filmerna kan delas in i fyra formella system: kategoriska, retoriska, abstrakta och associativa. Dokumentärfilmen tillhör de två första kategorierna, medan de två senare omfattar avant-garde- och experimentfilm. (Bordwell/Thompson: Film Art, kapitlet: Nonnarrative formal systems, s 128f Fifth international edition)
 • Icke-narrativ film omfattar dokumentärfilm, journalfilm, instruktionsfilm, skolfilmer, informationsfilm, reklamfilm, experimentfilm, avant-gardefilm, amatörfilm etc.
 • 'Dokumentärfilm brukar inkludera filmer inspelade innan begreppet dokumentär började användas, t ex verklighetsbilder, faktafilmer och andra namn. Dramadokumentär är en narrativ film baserad på verkliga händelser, som egentligen borde heta dokumentärdrama.

Genrefilmer[redigera | redigera wikitext]

triadfilm
Yakuza Eiga
maffiafilm
fars
mo lei tau
pilsnerfilm
parodi
romantisk komedi
satir
screwballkomedi
slapstick
sofistikerad komedi
svart komedi
beredskapsfilm
 • Martial art
Kung fu-film
Jiang shi-film
gotisk skräck
kannibalfilm
rape-revenge
rysare
monsterfilm
zombiefilm
vampyrfilm
varulvsfilm
slasher
sleazefilm
splatter
terrorfilm
erotisk thriller
giallo
psykologisk thriller
spaghetti-western

Distributionsgenrer[redigera | redigera wikitext]

Det finns 100-tals sätt att dela in filmhistoriens alla filmer, här är bara några av dem. Av kommentarerna bör det framgå vad som skiljer genrefilmer från den mer generella indelningen i distributionsgenrer. Antagligen finns det argument för att en del av dessa bör flyttas till Genrefilmer.

Actionfilm är ett lika stort begrepp som äventyrsfilm och de uppfyller inte kraven på en genrefilm. Aktion och äventyr finns inom flera olika genrer.
Detta är ursprungligen ett produktionsbegrepp. Filmer med lägre budget, som studions B-lag gjorde som komplement till A-filmerna. Det var ofta filmer inom typiska genrer, eftersom det var enklare att följa mallar.
Detta är en distributionsterm, som kanske kan översättas med kioskvältare. En film som spelade in mycket pengar kallades för blockbuster. Att man försökte följa vissa formler för produktionsvärden och innehåll betyder inte att filmerna utgjorde en egen genre, de förekom inom olika.
Filmer gjorda efter vissa inspelningsregler, men filmerna kan annars tillhöra olika genrer.
Benämningen på en film som är riktigt dålig. Förekommer inom alla genrer.
Filmer som på grund av någon egenhet uppnår en kultstatus, ofta långt efter premiären. Till skillnad från genrefilmer är det omöjligt att bestämma sig för att spela in en kultfilm, men de förekommer inom alla genrer.
Påhittade dokumentärer om personer eller företeelser. Har inte med genrefilm att göra.
Det finns exempel på road movies inom alla genrer, Stagecoach (västern), It happened one night (komedi), Smultronstället (drama).

Källor[redigera | redigera wikitext]

 • The Oxford History of Cinema (1996)
Rick Altman: Cinema and genre, s 276
Edward Buscombe: The Western, s 286
Rick Altman: The musical, s 294
Phil Hardy: Crime movies, s 304
Vivian Sobchack: The fantastic, s 312
 • Bordwell/Thompson: Film genres i Film art, s 51 (Fifth international edition)
 • Susan Hayward: Key concepts in cinema studies
Följande uppslagsord belyser olika aspekter av begreppet genre och andra termer som nämnts ovan:
animation
avant-garde
Black cinema/Blaxploitation movies
B-movies
buddy films
gangster/criminal/detective thriller/private-eye films
genre/sub-genre
horror/gothic horror/Hammer horror/horror thriller/body horror/vampire movies
independent cinema
melodrama and women's films
musical
queer cinema
road movie
science fiction films
thriller/psychological thriller
underground cinema
war films
westerns
 • Barsam/Monahan: Looking at movies (2010)
Chapter 3 (s 59) tar upp Types of movies (Narrative, Documentary, Experimental), Hybrid Movies, Genre conventions (Theme, Setting, Presentation, Character Types, Story Formulas, Stars) och Six major American genres (Gangster, Film Noir, Science Fiction, Horror, The Western, The Musical)
 • Tom Ryall: Genre and Hollywood i The Oxford Guide to Film Studies, s 327
Detta är en sammanfattning av olika texter om problematiken kring att definiera "genre".

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

 • IMDb baserar sin indelning på filmdistributionens uppdelning i olika filmgenrer och har inget att göra med genrefilmens konventioner.
 • IMDb:s indelning av filmgenrer