Fleringe kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fleringe kyrka
Kyrka
Fleringe kyrka.JPG
Land Sverige Sverige
Län Gotlands län
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Visby stift
Församling Bunge, Rute och Fleringe
församling
Koordinater 57°52′10.66″N 18°52′37.07″Ö / 57.8696278°N 18.8769639°Ö / 57.8696278; 18.8769639
Invigd 1200-talet

Fleringe kyrka är en kyrkobyggnadGotland som sedan 2010 tillhör Bunge, Rute och Fleringe församling i Visby stift. Kyrkan ligger intill ett par gårdar på ett öppet område inom den i övrigt skogrika socknen på nordligaste Gotland.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är uppförd av kalksten och består av ett rakt avslutat kor med sakristia i norr, ett högre och bredare långhus och torn i väster, vilket är lika brett som långhuset. Portar finns i långhuset och koret i söder, samt i tornet i väster. Koret och långhuset uppfördes i ett sammanhang vid mitten och tornet under slutet av 1200-talet. Sakristian tillkom sannolikt strax före 1650. En storbrand 1676 skall ha lett till vissa återuppbyggnadsarbeten. Kyrkans tre ursprungliga portaler har enkla gotiska omfattningar. Den i väster är störst och försedd med växtornamentik. Sannolikt är den avsedd som huvudingång. De små spetsbågiga fönsteröppningarna i öster och söder är ursprungliga, liksom tornets kopplade kolonnettförsedda ljudgluggar.

Invändigt är kyrkan helt välvd. Långhusets fyra murade valv bärs upp av en kraftig mittkolonn. Koret och ringkammaren täcks av ett valv vardera. Ringkammarens båge mot långhuset i väster har samma vidd och form som triumfbågen i öster. Enstaka kalkmålningar har bevarats från 1400-talet och en märklig ornamental dekor från 1500-talets senare del. Inredningen med ursprunglig bemålning tillkom i helhet under 1700-talet.

Kring en öppen plan väster om kyrkan står kyrkstallarna kvar, vilket är ovanligt på Gotland. I kyrkogårdens sydvästra hörn står en medeltida tunnvälvd stiglucka, spår efter ytterligare en syns i norra kyrkogårdsmuren.


Inventarier[redigera | redigera wikitext]

På grund av kyrkbranden 1676 saknas medeltida inventarier.

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Manual Pedal Koppel
Gedackt 8’ Bihängd Man/Ped
Principal 4’
Rörflöjt 4’
Waldflöjt 2’
Scharf 2 chor

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]