Fole kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fole kyrka
Kyrka
Fole kyrka
Fole kyrka
Land Sverige Sverige
Län Gotlands län
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Visby stift
Församling Väskinde församling
Koordinater 57°39′2.13″N 18°32′41.41″Ö / 57.6505917°N 18.5448361°Ö / 57.6505917; 18.5448361
Invigd 1200-talet
Bebyggelse-
registret
21400000444019
Interiör
Interiör

Fole kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Väskinde församling i Visby stift. Kyrkan ligger 59 meter över havet och är en av de högst belägna på Gotland.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är uppförd av kalksten, som på tornet lämnats oputsad. Den består av rakt avslutat kor med sakristia i norr, högre och bredare långhus och torn i väster, vars murar inte når över långhusets taknock. Ingångar finns i långhuset och koret i söder och i tornet i väster. Kyrkans äldsta del är tornet som uppfördes omkring 1200 invid en något äldre murad kyrka med absid, varifrån bland annat grundmurar bevarats. Vid mitten av 1200-talet ersattes absidkoret av den nuvarande koret och långhusets östra del fram till den ovanligt tydliga skarven på långhusets murar. Långhusets fullbordande åt väster kan kanske kopplas till ett upptecknat invigningsår 1280. Kyrkan har arkitektoniskt rika väl avvägda portaler; en romansk i tornet, gotiska med triangelformade gavelkrön i sydfasaden. Fönstren i söder och trefönstergruppen i öster är ursprungliga, liksom tornets kolonnettförsedda ljudgluggar.

Kyrkans interiör uppvisar en sträng arkitektur, med huggen sten i alla bågar och omfattningar. Hela kyrkan är välvd. Det tvåskeppiga långhusets sex valv bärs av två kolonner. En vid triumfbåge öppnar sig mot det ljusa koret. Ringkammaren öppnar sig mot långhuset med kopplade bågar, burna av en smal kolonnett. I ringkammarens sydvästra hörn börjar en ursprunglig spiraltrappa i muren upp till övervåningarna. I korets norra vägg sitter en äldre portal, sannolikt från den äldsta kyrkan, återanvänd som sakristieingång. Långhusets västra del upptas av en läktare från 1870, en av de få nygotiska läktare som bevarats på Gotland.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Manual Pedal
Borduna 16’ B/D Bihängd
Principal 8’
Rörflöjt 8’
Salicional 8’
Oktava 4'
Oktava 2’

Omgivning[redigera | redigera wikitext]

  • I norr ligger den stora prästgården och i öster ligger skolan.
  • Ett stycke öster om kyrkan reser sig ett av Gotlands många vindkraftverk.
  • I kyrkogårdens östra del står en sannolikt delvis medeltida stiglucka.

Källor och information[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Internet[redigera | redigera wikitext]