Folland Gnat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Folland Gnat
Folland Gnat
Folland Gnat
Beskrivning
TypLätt jaktflygplan
Avancerat skolflygplan
Besättning1 eller 2
Första flygning18 juli 1955
UrsprungStorbritannien Storbritannien
TillverkareFolland Aircraft
Antal tillverkade449
Data
Längd8,74 meter
Spännvidd6,73 meter
Höjd2,46 meter
Vingyta12,69 m²
Tomvikt2 175 kg
Max. startvikt4 100 kg
Motor(er)1 × Bristol-Siddeley Orpheus 701
Dragkraft20,9 kN
Prestanda
Max. hastighet1 120 km/h
Räckvidd med
max. bränsle
805 km
Max. flyghöjd14 630 meter
Stigförmåga101,6 m/s
Beväpning
Beväpning2 × 30 mm ADEN-kanoner
Bomber2 × 227 kg bomber
Raketer18 × 76 mm raketer
Ritning
Folland Gnat Mk I.svg
Ritning av Folland Gnat Mk I.

Folland Gnat var ett mycket litet lätt jaktplan och skolflygplan med bakåtsvepta vingar och som inte hade överljudskapacitet. Flygplanet konstruerades av W. E. W. Petter och flög för första gången 1955. Gnat är det engelska namnet för insektsarten knott.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Flygplanet var konstruerat så att det kunde byggas utan specialverktyg, det vill säga av länder som nödvändigtvis inte var längst hunna i industrialiseringen. För att uppnå denna lilla storlek var man tvungen att packa samman dess system väldigt tätt, vilket gjorde underhållet svårare.

Flygplanet användes mest i Indien där den kallades Gnat Mk. II. Gnat var det enda flygplan som indierna själva ansåg vara ett värdigt jaktplan. De pakistanska piloterna hade dock alltid mera respekt för Hawker Hunter. Det indiska flygvapnet förlitade sig tungt på sitt överlägsna antal men när Gnat mötte olika pakistanska flygplan en mot en slutade det oftast med att Gnaten sköts ned.

I Storbritannien tjänade den som skolflygplan under benämningen Folland Fo.144 Gnat Trainer (senare omdöpt till Gnat T.Mk1). Flygplanet vann mest uppmärksamhet som uppvisningsflygplan för RAF:s flygakrobatikteam Red Arrows. Ett fåtal tjänstgjorde i Finland.

Många av de indiska flygplanen byggdes i Bangalore där mer än 175 Gnatflygplan byggdes. Därtill anskaffades 40 direkt från Folland. Finland slutade använda sina Gnatflygplan 1974 och Storbritannien sina 1979. Gnatflygplanen flögs i Indien mellan 1958-1978 och ett flertal är nu i privat ägo.

Gnatens experimentella föregångare var Folland Midge-flygplanet som hade en svagare motor. I Indien kallades Gnatflygplanet för Ajeet ("Oövervinnlig" eller Ointaglig"). Gnats efterföljare var en modifikation för indiska förhållanden som kallades för Ajeet Mark 2.

När RAF ersatte eller sålde bort sina Gnat T.Mk1 skolflygplan köptes många av privata samlare och kom att medverka (tillsammans med några ensitsiga Gnats) i Charlie Sheenfilmen Hot Shots! Höjdarna!.

Gnat var en stark inspirationskälla till det svenska Saab 105/SK60 genom sin litenhet, funktion, utförande och hade imponerat på konstruktionsteamet i Linköping.

En av de få kvarvarande Gnatflygplanen restaureras för närvarande till flygskick vid Bournemouths flygfält i södra England. När den restaurerats kommer XR537 (eller G-NATY som är hennes registernummer i det civila flygregistret) att vara den enda genuina, före detta Gnat som flugit med Red Arrows, i europeiska flygmuseicirklar. Flygplanet kan beskådas vid Bournemouth Aviation Museum.

Användning i Finland[redigera | redigera wikitext]

Finlands första Gnatflygplan anlände 30 juli 1958. Typen visade sig vara problematisk i tjänstgöringen och krävde mycket service. Man påbörjade aldrig licenstillverkning i Finland trots att man inledningsvis ämnat göra så. Det finländska flygvapnet använde 13 Gnatflygplan av vilka 11 var jaktplan och två spaningsflygplan. Gnat var första flygplan att överskrida ljudvallen i Finland den 31 juli 1958 i Luonetjärvi. Pilot var major Lauri Pekuri. Flygplanet GN-102 förstördes den 26 oktober 1958 på grund av ett tekniskt fel och flygplanstypen hade flygförbud under ett halvt år i Finland. Gnatens problem ledde till avsevärd kritik från pressen. Man slutade använda Gnat i Finland år 1974.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Variant Antal
byggda
Antal
uppgraderade
Övrigt
Folland FO.139 Midge 1 Underskaligt testflygplan.
Gnat (P) 9 Gnatjaktplansprototyper.
Gnat (Y) 2 Jugoslaviska utvärderingsflygplan.
Folland FO.141 Gnat F.1F 11 Finländsk jaktplansvariant.
Folland FO.141 Gnat FR Mk.1 2 Finländsk spaningsvariant.
delsumma 25 Icke-indiska ensitsiga flygplan.
Gnat (IF) 23 2 Follandbyggda Gnats för Indien.
Gnat (IK) 20 Indiska Gnats som satts samman av färdigbyggda delar.
Gnat (IP) 195 Indiskbyggda Gnats som tillverkats av HAL.
Ajeet 79 10 Förbättrad HAL-byggd Gnat
delsumma 317 Indiska ensitsare.
delsumma 342 Alla ensitsiga Gnatflygplan.
Ajeet (T) 2 Ajeetskolflygplan, aldrig producerat.
Folland Gnat T.1 105 Gnatskolflygplan.
delsumma 107 Tvåsitsiga Gnatflygplan.
TOTALT 449

Användare[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]