Natural Born Killers

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Natural Born Killers
Genre Action
Kriminalare
Regissör Oliver Stone
Producent Arnon Milchan
Jane Hamsher
Don Murphy
Thom Mount
Clayton Townsend
Manus Oliver Stone
Dave Veloz
Richard Rutowski
Synopsis Quentin Tarantino
Skådespelare Woody Harrelson
Juliette Lewis
Robert Downey, Jr.
Tom Sizemore
Tommy Lee Jones
Originalmusik Brent Lewis
Fotograf Robert Richardson
Klippning Brian Berdan
Produktionsbolag Regency Enterprises
Alcor Films
Ixtlan Corporation
New Regency
Distribution Warner Bros.
Lionsgate
Premiär 26 augusti 1994
Speltid 122 minuter
Land  USA
Språk Engelska
Budget $34 miljoner
Intäkter $61 615 296
IMDb

Natural Born Killers är en amerikansk actionfilm från 1994, regisserad av Oliver Stone.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om det unga paret Mickey and Mallory Knox. Paret kommer från en mycket enkel bakgrund och har båda haft en svår barndom. Mickey, ett varubud, blir förälskad i kunden Mallory. De bestämmer sig för att rymma och hjälps åt att mörda Mallorys brutale far. Mickey och Mallory ger sig ut på en resa längs Route 66 där de mördar efter samma mönster: de ger sig på alla inom synhåll och lämnar bara en person kvar som kan berätta vad som inträffat. Media får snabbt fatt i nyheten och paret blir berömda, något som späder på deras verksamhet. Mickey och Mallory jagas av den våldsamme detektiven Jack Scagnetti som så småningom lyckas fånga dem och ställa dem inför rätta.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är baserad på ett manus, skrivet av Quentin Tarantino. Då Tarantino inte hade möjlighet att regissera filmen själv sålde han manuset till Jane Hamsher och Don Murphy, som i sin tur sålde manuset till Warner Bros. När Oliver Stone fick höra om manuset tog han chansen att skapa en film som skulle vara ett enklare jobb än hans föregående filmer. Stone skrev om manuset för att ge mer fokus på mördarna Mickey och Mallory än journalisten Wayne Gale. Tarantino blev endast krediterad som synopsis i filmen.

Filmen ses ofta som mycket våldsam och brutal, och ofta kommer bilder på våld i naturen in i scener, t.ex. finns en återkommande bild av en insekt som äter en annan insekt. Flera scener är designade som teveprogram och mitt i brutala mord bryter man ibland för reklam. En återkommande bild är av en demonisk person kallad Owen spelad av Alissa Howard, han verkar först vara en hallucination i Mickey och Mallorys hjärnor tills han i slutet på filmen dyker upp som en karaktär.

Filmens teman handlar bland annat om hur media, enligt Stone, på ett glorifierande sätt gör moderna serie- och massmördare till kändisar. Scenen då Mickey Knox i fängelset intervjuas i direktsändning och sprider sina ord likt en budbärare till resten av fångarna som kollar och alla som ser på tv är direkt hämtad ur en intervju som genomfördes med Charles Manson där man lät Manson tala fritt och ostört om sin syn på livet, människor och religion bland annat. Andra teman i filmen handlar om våld i samhället.

Filmens huvudroller har hämtat drag från Charles Starkweather och Caril Ann Fugate. Starkweather and Fugate var ett ungt par från Nebraska som år 1958 flydde från polisen med en liknande resa i Nebraska och Wyoming. Liknelser kan också dras till de två kända rånarna Bonnie och Clyde.

Tagline[redigera | redigera wikitext]

  • The Media Made Them Superstars
  • A bold new film that takes a look at a country seduced by fame, obsessed by crime and consumed by the media
  • In the media circus of life, they were the main attraction

Citat[redigera | redigera wikitext]

  • Mickey and Mallory Knox know the diffrence between right and wrong, they just don't give a damn - Dr. Emil Reingold.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]