Främlingen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För romanen med samma titel, från 1991, av Diana Gabaldon, se Främlingen (roman av Diana Gabaldon).
Främlingen
Första upplagan från 1942.
Första upplagan från 1942.
Författare Albert Camus
Originaltitel L'Étranger
Originalspråk Franska
Översättare Sigfrid Lindström (1946)
Jan Stolpe (2009)
Land Frankrike Frankrike
Genre Roman
Förlag Éditions Gallimard
Utgivningsår 1942
Utgiven på
svenska
1946
Huvudpersoner Meursault
Ingår i serie Absurd cycle

Främlingen (originaltitel: L'Étranger), är en roman från 1942 av Albert Camus. Den är författarens första stora litterära framträdande och är konstnärligt sett ett av existentialismens mest betydande verk.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Främlingen handlar om en vanlig människa, Meursault (Mersault i den första svenska översättningen), vars mor dör på ett sjukhem. Meursault har aldrig haft särskilt mycket tid att vara tillsammans med henne, eftersom han är fattig och resan till sjukhemmet tar flera timmar. Folk i omgivningen förebrår honom för att han inte sörjer sin mors bortgång.

Meursault har aldrig haft särskilt många vänner och försöker inte heller bli bekant med någon. Hans granne ber honom att skriva ett brev till dennes ex-flickvän för att få henne tillbaka för att kunna slå henne. Dagen efter moderns begravning träffar Meursault en kvinna som han tidigare arbetat tillsammans med och som han nu inleder en romans med.

En varm dag skjuter Meursault, utan att tänka, en arabisk man som hotar honom på sätt och vis, men som han inte känner till. Under rättegången försöker åklagaren skapa en bild av Meursault som ett omoraliskt monster och han straffas och döms till döden snarare på grund av sin arrogans än för det brott han begått.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bernt Olsson & Ingemar Algulin (2005). Litteraturens historia i världen (Fjärde upplagan). Stockholm: Norstedts Förlag. sid. 562. ISBN 91-7227-434-4