Francisco Scaramanga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Francisco Scaramanga
Skapad avIan Fleming
Första framträdandeMannen med den gyllene pistolen
Anknytning
YrkeLönnmördare

Francisco Scaramanga är en fiktiv karaktär i James Bond-filmen och romanen Mannen med den gyllene pistolen, som skurk. I romanen har han smeknamnet "Pistols" Scaramanga och kallas även för "Paco" (ett spanskt diminutiv för Francisco). I filmen spelades han av den engelska skådespelaren Christopher Lee.

Bokens Scaramanga[redigera | redigera wikitext]

Som barn var Francisco Scaramanga en prickskytt på en cirkus i Spanien, han tog även hand om en av cirkuselefanterna. En dag gick elefanten bärsärkagång och Scaramanga blev vittne till att en polis dödade den. Scaramanga reagerade då med att skjuta ett skott genom polisens hjärta. Han flydde sedan till USA, där han hittade sysselsättning som en upprätthållare för the Spangled Mob.

Filmens Scaramanga[redigera | redigera wikitext]

I filmen Mannen med den gyllene pistolen är Francisco en högt betald lönnmördare, troligen en av de bästa i världen, som får en miljon dollar per mord. Han är mest känd som "Mannen med den gyllene pistolen", eftersom han bara använder kulor som är gjorda av guld. Han var även känd för sin pricksäkerhet. Alla Scaramangas uppgörelser utförs av hans betjänt Nick Nack, vilket låter honom vara anonym i sina gärningar.

Scaramangas och James Bonds mest berömda replikskifte är:

Scaramanga: "Your Walther PPK against my golden gun, each of us with a fifty-fifty chance."
Bond: "Six bullets to your one?"
Scaramanga: "I only need one."
Deras sista dialog: Ready!

Hantlangare[redigera | redigera wikitext]

Övriga kännetecken[redigera | redigera wikitext]

  • Scaramanga har tre bröstvårtor, två vanliga och en över den vänstra bröstvårtan. Det har även Krusty i The Simpsons, vilket troligen är baserat på Scaramanga.