Gennesaretsjön

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Gennesarets sjö” leder hit. För sången av Kjell Höglund, se Genesarets sjö (sång).
Gennesaretsjön
Galileiska sjön
Tiberiassjön
Satellitbild över Gennesaretsjön från 2006.
Satellitbild över Gennesaretsjön från 2006.
LägeIsrael Israel
Längd21 km
Bredd13 km
Höjd-211 m ö.h.
Flöden
TillflödenJordan
Underjordiska källor
Övrigt
KuststäderTiberias
Världens lägst belägna sötvattensjö
Gennesaretsjön år 2005.

Gennesaretsjön (hebreiska Yam Kinneret, arabiska Buhairet Tabariyya), även känd som Galileiska sjön och Tiberiassjön, är Israels största sötvattenssjö. Sjön har en omkrets på 53 kilometer, mäter 21 respektive 13 kilometer från strand till strand samt är belägen 211 meter under havets yta. Det är världens lägst belägna sötvattenssjö och den näst lägst belägna sjön, efter Döda havet.

Gennesaretsjön befinner sig i norra delen av Israel. Utmed sjöns västra strand ligger staden Tiberias. Östra stranden tillhörde Syrien till 1967, men kontrolleras numer av Israel efter att ha vunnit sexdagarskriget då Syrien, tillsammans med ytterligare fem arabiska stater, attackerade Israel. Sjön utgör också Israels främsta källa för vattenförsörjning. En del av vattnet pumpas även till Västbanken och Jordanien.

Tillförseln av nytt vatten till sjön härrör främst från underjordiska källor och floden Jordan.

Enligt Nya testamentet är Gennesaretsjöns stränder platsen för ett flertal av Jesu predikningar och den sjö på vilken han gick på vattnet.

Sjön är uppkallad efter slättlandet Gennesaret. Formen Gennesaretsjön används i Bibel 2000 i enlighet med den vanliga formen för sjönamn på svenska, se Lukasevangeliet 5:1. I 1917 års kyrkobibel används Gennesarets sjö, och detta har jämte sjön Gennesaret varit den vanliga formen. På de flesta språk stavas namnet med ett n: Genesaret (som latin, spanska, franska, tyska, polska, de övriga nordiska språken samt finska etc). Den ursprungliga stavningen med två n har bibehållits i grekiska, italienska, engelska, ryska med flera språk. Även på svenska ser man emellanåt stavningen med ett n, men inte i facklitteratur.

Sjön i svenska visor och böcker[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]