Ghostbusters (sång)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ghostbusters
Singel av Ray Parker Jr.
Från albumet Ghostbusters OST
Inspelad 1984
Genre Pop
Längd 3:46
Skivbolag Arista Records
Låtskrivare Ray Parker Jr.
Producent Ray Parker Jr.
Album
Ghostbusters OST

"Ghostbusters" är en låt skriven och framförd av Ray Parker Jr. 1984 till långfilmen med samma namn. Låten spelas även i filmerna Ghostbusters 2 och Be Kind Rewind.

Låten uppnådde mainstreampopularitet och kom etta på Billboard Hot 100-listan 11 augusti 1984, där den stannade kvar i tre veckor. Den toppade som andra plats på brittiska singellistan i tre veckor sommaren 1984. En version med annan uppsättning spelades som signaturmelodi till den tecknade TV-serien The Real Ghostbusters. Låten blev senare anklagad för att vara ett plagiatHuey Lewis and the News låt "I Want a New Drug" från samma år.

Låten nominerades till en Oscar för bästa sång (Best Music, Original Song). Låten förekommer i Just Dance 2014 som spelbar.

Musikvideon[redigera | redigera wikitext]

En musikvideo till sången handlar om en ung kvinna spelad av Cindy Harrell, som jagas av spöken porträtterade av Parker genom ett hus fyllt med mörk interiör och färgstarka neonljus och industriella detaljer. Den innehåller även bilder ur filmen Ghostbusters - Spökligan, med cameoroller från kända skådespelare som Chevy Chase, Irene Cara, John Candy, Melissa Gilbert, Jeffrey Tambor, George Wendt, Al Franken, Danny DeVito, Carly Simon, Peter Falk och Teri Garr. Samtliga mimandes "Ghostbusters!"-repliken i sången.

Videon avslutar med Parker och stjärnorna från filmen, dansande i full Ghostbusters-utrustning på New Yorks gator. Ghostbusters gör samma dans på sluttexterna i serien The Real Ghostbusters samt i en trailer till Ghostbusters-spelet från 2009.

Coverversioner[redigera | redigera wikitext]

The Rasmus cover[redigera | redigera wikitext]

Ghostbusters
Singel av The Rasmus
Från albumet Peep
Inspelad Millbrook Studio & H.I.P. Studios i Helsingfors, 1996
Genre Alternativ rock
Längd 3:35
Skivbolag Warner Music Finland
Låtskrivare Ray Parker Jr.
Producent The Rasmus, Teja Kotilainen
Listposition #8 (Finland)
Album
Peep

Det finländska rockbandet The Rasmus spelade in en cover på låten som finns med på deras debutalbum Peep och på EP-skivan 3rd, båda från 1996 samt deras samlingsalbum Hellofacollection från 2001.

Deras version låg åtta på finländska singellistan under en vecka 1996[1] och blev därmed en av de största låtarna från albumet Peep. Låten är fortfarande populär när de uppträder live, då den ses som en klassiker för deras äldre fans. Ingen officiell musikvideo har gjorts till låten, men en livevideo från 1996 har blivit populär bland fansen och beskrivs därför ibland felaktigt som en musikvideo.

När de spelar låten live sätter de ofta ihop den med låten Playboys under namnet "Pelleily", vilket är finska och betyder ungefär att jamma (på ett kul sätt).

På The Rasmus officiella webbplats från 1999 kunde man hitta följande beskrivning av låten:[2]

Idén med att ha med Ray Parkers "Ghostbusters" i en annan tolkning [på EP:n 3rd] kom till när grabbarna skojade och skrek "Who you gonna call? -Ghostbusters" åt varandra. Den här låten är den enda coverlåten Rasmus någonsin gjort. Alla andra låtar är under deras egna produktion.

Andra covers[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Finnishcharts: Topplacering för Ghostbusters (The Rasmus) på Finlands singellista; läst 24 februari 2009
  2. ^ Rasmus.sci.fi: The Rasmus officiella webbplats från 1999 (arkiverad version); läst 9 april 2010

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]