Glasögontumlare

Från Wikipedia
Glasögontumlare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
En ung glasögontumlarhona
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningValar
Cetacea
UnderordningTandvalar
Odontoceti
FamiljTumlare
Phocoenidae
SläktePhocoena
ArtGlasögontumlare
P. dioptrica
Vetenskapligt namn
§ Phocoena dioptrica
AuktorLahille, 1912
Utbredning
Glasögontumlarens utbredningsområde
Storleksjämförelse mellan glasögontumlare och en medelstor människa
Storleksjämförelse mellan glasögontumlare och en medelstor människa
Hitta fler artiklar om djur med

Glasögontumlare (Phocoena dioptrica) är en sällsynt art bland familjen tumlare. Den skiljer sig från de andra arterna genom att den har mörka ringar runt ögonen.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Glasögontumlaren är ett robust djur med litet huvud och knappt någon nos. De har mer eller mindre tydliga mörkgrå eller bruna strimmor utefter kroppen. En av de tydliga strimmorna sträcker sig från munnen till bröstfenorna.

Vuxna exemplar har svart ovansida och vit undersida. Gränsen mellan dessa två områden är hos de flesta individer tydlig. Ibland förekommer en mörk fläck kring blåshålet och hos några individer finns en ljusare region vid ryggfenan som liknar en sadel. Honorna är allmänt ljusare än hanarna.

De mörka läpparna har ljusa kanter.

Hos unga individer är ovansidan mörkgrå och undersidan ljusgrå.

Det svenska namnet syftar på en cirkelrund fläck vid varje öga som är omgiven av en ljusare eller vit ring.

Angående fenornas utformning finns variationer mellan olika populationer.[2]

En glasögontumlare kan bli upp emot 2,2 meter lång och den väger vanligen mellan 55 och 80 kilogram med upp till 115 kilogram för hanar medan honorna är något mindre.[3]

Glasögonumlaren har 16 till 26 tänder per sida i överkäken och 17 till 23 tänder per sida i underkäken. Tänderna liknar en spade eller ett stift till utseendet och de är ibland gömda i käken.[2]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Glasögontumlaren lever i Sydamerikas södra tempererade kusthav framför allt på kontinentens östra sida.[4] Man antar att glasögontumlaren också håller till i de antarktiska vattnen och man har sett tumlarna så långt norrut som utefter Brasiliens kust, Falklandsöarna, Tasmanien och södra Australien.[1]

Föda[redigera | redigera wikitext]

I magsäcken från ett fåtal undersökta glasögontumlare hittades småfisk och kräftdjur.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Glasögontumlarna är havslevande, men i sällsynta fall simmar de upp i floder med sötvatten.[1]

Arten jagas troligtvis av späckhuggare och av leopardsäl. Vid Tasmanien hittades ett exemplar som hade små sår som antagligen orsakats av små hajar. Kadaver av döda exemplar äts snabbt upp av fåglar som kelptrut och jättestormfåglar[2] och påträffas därför sällan.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Man vet inte säkert hur många glasögontumlare det finns i världen beroende på att man träffar på dem så sällan. Trots att arten har ett stort utbredningsområde, är det ovanligt att exemplar hamnar som bifångst i fiskredskap som nät.

IUCN listar arten som livskraftig (LC).[1]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Arten har fått sitt trivialnamn på grund av de mörka ringarna runt ögonen och även det vetenskapliga artepitetet dioptrica syftar på dessa ringar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • [htpp://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Spectacled_Porpoise&oldid=125726817 engelska Wikipedian].

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Phocoena dioptricaIUCN:s rödlista, auktor: Dellabianca, N., Pitman, R.L. & Braulik, G. (2018), besökt 30 augusti 2022.
  2. ^ [a b c] Wursig, Thewissen & Perrin (2009). ”Spectacled porpoise”. Encyclopedia of Marine Mammals. Elsevier Science. sid. 1088−1090 
  3. ^ J. Nixon (2003). ”Spectacled porpoise” (på engelska). Animal Diversity Web. University of Michigan. https://animaldiversity.org/accounts/Phocoena_dioptrica/. Läst 30 augusti 2022. 
  4. ^ ”marsvin – familie af tandhvaler | lex.dk” (på danska). Den Store Danske. https://denstoredanske.lex.dk/marsvin_-_familie_af_tandhvaler. Läst 31 augusti 2022.