Gonczy polski

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gonczy polski
PolishScenthound(2)--ChPl MlChPl MlZwPl MlZwKlubu"RELAKS-Hulaj Dusza" wl.M.Gnoinska.jpg
Rasgrupp (FCI)Grupp 6, sektion 1
Drivande hundar (mellanstora raser)
Rasgrupp (SKK)Grupp 6 Drivande hundar, samt sök- och spårhundar
UrsprungslandPolen Polen
SpecialklubbSvenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar
RasstandardFCI 354 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
PälsSläthårig lättskött blank
Mankhöjd
Hanhund55-59 cm
Tik50-55 cm

Gonczy polski (polsk jakthund) är en hundras från Polen. Den är en drivande hund av braquetyp. Rasen används till drevjakt på framförallt vildsvin och hjort. Rasen finns beskriven sedan 1819. Gonczy polski är den tyngre och mer lågställda av de båda polska stövarraserna. Färgen är svart eller brun med tanteckning eller enfärgat röd.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Rasen är lämpad för vildsvinsjakt, som oftast är mycket orädd. Gonczy polski driver med skall och den står även kvar och ståndskallar, om viltet stannar på samma plats. Rasen lämpar sig även mycket väl till att utföra eftersök på skadat vilt.

Rasen är känd för att vara en snabb ”upptagare” som driver med ett tätt och nyanserat skall. Det är bra hörbarheten på skallet. Efter avslutad jakt söker den alltid upp sin ägare. Tack vare sin storlek och vikt, är hunden mycket uthållig och kan jaga i flera dagar i sträck. Tassarna är väl slutna och har mycket hårbeklädnad runt trampdynorna som ger mycket hållbara tassar. Gonczy polski är en lagom stor jakthund med utmärkt mentalitet som även fungerar som familjehund.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Gonczy Polski


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Gonczy polski.