Foxhound

Från Wikipedia
Foxhound
Rasgrupp (FCI)Grupp 6, sektion 1
Drivande hundar (storvuxna raser)
Rasgrupp (SKK)Grupp 6 Drivande hundar, samt sök- och spårhundar
UrsprungslandStorbritannien Storbritannien
SpecialklubbSvenska Stövarklubben
Andra namnEnglish Foxhound
RasstandardFCI 159  PDF
Mankhöjdcirka 58–64 cm

Foxhound (engelska rävhund) är en hundras från Storbritannien. Den är en drivande hund av braquetyp som avlats och använts för engelsk rävjakt åtminstone sedan 1700-talet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rasklubben Masters of Foxhounds Association har fört stambok sedan 1700-talet. Då hundarna jagar i koppel (pack) har de också hållits i flock i jaktkennlar. Trots att den anses som en av de vackraste drivande hundarna, är den en utpräglad jakthund, avlad enbart för sina bruksegenskaper och som sällan visas på hundutställning. Den brittiska kennelklubben The Kennel Club registrerar endast undantagsvis individuella exemplar och då främst utländskt uppfödda.

Den internationella hundorganisationen FCI erkände rasen 1964, först 1994 skrev den brittiska kennelklubben en interimisk rasstandard. Under slutet av 1800-talet importerades foxhound till Sverige och användes i liten utsträckning vid renavlingen av de inhemska stövarna, och då främst för att förbättra skallet.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Tvärt emot vad man kan tro är en viktig egenskap att dessa hundar är lydiga så att jaktledaren kan styra släppet och hur jakten utvecklar sig.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Eftersom foxhound avlas för sina bruksegenskaper så skiftar typen starkt. Den skall ha en stark benstomme som lämpar sig för långa och snabba jakter. Färgen är oftast rödbrun med svart sadel och vita tecken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]