Gotland runt

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Gotland Runt)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gotland Runt
Gotland Runt 2012a.jpg
Startfältet för första gruppen Gotland Runt med start i Stockholm den 1 juli 2012.
Sport(er)segling
Disciplin(er)Havskappsegling
LandSverige
PlatsÖstersjön
Tidpunktjuni-juli
År1937-
Tidigare namnÅF Offshore Race
Geografisk omfattningSeglare från hela världen delar
ArrangörKSSS
Webbplatswww.ksss.se

Gotland Runt (GR[1]) är världens största årliga havskappsegling som avgörs i månadsskiftet juni-juli, och som seglas från Stockholms skärgård, ut på Östersjön, runt Gotland och sedan tillbaka till Stockholms skärgård igen. Tävlingen arrangeras av segelsällskapet KSSS.

Från och med år 2011 går starten från Saltsjön i centrala Stockholm. Samtidigt började tävlingen marknadsföras som ÅF Offshore Race,[2][a]. Från och med 2020 heter seglingen återigen Gotland Runt, vilket egentligen är samlingsnamnet för regattan som också omfattar Stockholm City Regatta och Lilla Gotland Runt.[1]


Historik[redigera | redigera wikitext]

Kappseglingen "Visbyseglingen" anses vara föregångaren till nuvarande kappseglingen som på vissa banor rundar Gotland. Det var en populär kappsegling mellan större R-båtar och Skärgårdskryssare som KSSS arrangerade under 1920- och 30-talen. Banan utgick vanligtvis från Sandhamn ner till Visby där man gjorde ett uppehåll och därefter tillbaka igen till Sandhamn utan rundning av Gotland. Den sista Visbyseglingen seglades 1939, då Jacob Wallenberg (f. 1892) i sin R-10 "Refanut", för evigt erövrade Visbypokalen.

Sommaren 1937 arrangerade KSSS den första egentliga kappseglingen som rundade Gotland med 42 deltagande yachter. Båtarna kom från Tyskland, Sverige, Polen, Finland, Litauen, England och USA. Banan på 250 distansminuter utgick från Visby ner till Ölands norra grund och vidare österut runt Hoburgen motsols runt Gotland och Gotska Sandön, med målgång utanför Visby.[3]

De aktuella banorna för Gotland Runt och Gotland Runt Classic.

År 2002 skedde tävlingens första dödsolycka då finländaren Mauri Luukkala spolades överbord och drunknade.[4]

År 2004 ingick kappseglingen Gotland Runt som en etapp i Volvo Baltic Race och Nokia Oops Cup.

Bana[redigera | redigera wikitext]

Gotland Runt har genom åren seglats på olika bansträckningar. Numer seglas Gotland Runt på två banor, den kortare seglas av klassen Classic, det vill säga båtar sjösatta före 1:a januari 1968 och är 247 distansminuter (sjömil, NM). Den längre banan som seglas av övriga båtar är 350 NM.

Banlängderna har varierat från den kortaste på 179 NM till den längsta på 653 NM. Tidigare gick startlinjen i det öppna vattenområdet 0,7 distansminuter nordväst om Revengegrundet. Sedan 2011 går starten i centrala Stockholm. Målgången är nära Sandhamn vid Skanskobben sydväst om Korsö.

Start i Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Från och med år 2011 flyttades starten för Gotland Runt till Stockholm. Starten kan nu följas av tusentals åskådare på Stockholms klippor och kajer. Startlinjen ligger mellan Kastellholmen och Stadsgårdskajen.[2] De bästa platserna för att följa tävlingen ut genom Stockholms skärgård är Oxdjupet, Sandhamn och Revengegrundet.

Med den nya bandragningen är inte Gotland Runt enbart en havskappsegling utan innefattar också c:a 50 NM av segling inomskärs. Detta har gett en ny dimension till kappseglingen och är något som uppskattas av både seglare och åskådare.

Klassiska banor[redigera | redigera wikitext]

Jacob Wallenberg (f. 1892) vann ett flertal gånger "Visbyseglingen" med sin båt "Refanut" av typ R-10. Efter vinsten 1939 fick han behålla den prestigefyllda pokalen för evigt.
  • (1) Delta är den klassiska banan med en längd av 311 distansminuter som rundar Gotland en gång medsols. Utgående från starten vid Revengegrundet går banan via Almagrundet-Gotska Sandön-Salvorev-Hoburgen-Visby-Almagrundet och därefter målgång i Sandhamn.Almagrundet-Gotska Sandön-Salvorev-Hoburgen-Visby-Almagrundet och därefter målgång i Sandhamn.
  • (2) Charlie har en längd av 363 distansminuter och rundar Gotland medsols en gång med vissa tillägg. Utifrån Revengegrundet går banan via Almagrundet-Nynäshamns angöring-Salvorev (syd om Gotska Sandön)-Hoburgen-Knolls grund-Visby-Almagrundet och därefter målgång i Sandhamn.
  • (3) Classic Yachts Baltic Race är den kortaste banan, anpassad för äldre båttyper, med en längd av 179 distansminuter och rundar inte Gotland utan begränsas till rundning av Gotska Sandön och Salvorev. Utifrån Revengegrundet går banan via Almagrundet-Nynäshamns angöring-norr om Gotska Sandön-Salvorev-väst eller ost om Gotska Sandön-Almagrundet och därefter målgång i Sandhamn.
  • (4) Alfa är den längsta banan anpassad för de snabba flerskrovsbåtarna i 60-fotsklassen som exempelvis de svenska båtarna "HiQ" [5], Spirit of Titan och "Nokia" med LYS-tal över 3 och är 653 distansminuter lång. Båtarna rundar Gotland medsols två gånger. Utifrån Revengegrundet går banan via Almagrundet-Nynäshamns angöring-syd om Gotska Sandön-Salvorev-Hoburgen-Knolls grund-Visby-Salvorev-(2:a rundningen av Gotland)-Hoburgen-Knolls grund-Visby-norr om Gotska Sandön-fyren Gustaf Dalén-Almagrundet och därefter målgång i Sandhamn.
  • (5) Bravo har en banlängd av 448 distansminuter och rundar Gotland medsols en gång. Banan är anpassad för de stora enskrovsbåtarna i 100 fots (30 meter) klassen, som exempelvis den svenska båten "Hyundai" av typen Super Maxi 100. Även de mindre flerskrovsbåtarna seglar banan. Utifrån Revengegrundet går banan via Almagrundet-Nynäshamns angöring-syd om Gotska Sandön-Salvorev-Hoburgen-Knolls grund-Visby-norr om Gotska Sandön-fyren Gustaf Dalén-Almagrundet och därefter målgång i Sandhamn.

Anm. Det raka avståndet (kompasskurs 193°) från Revengegrundet till Visby är cirka 100 distansminuter (185,2 km).

Kartor för övriga fyra historiska kappseglingsbanor[redigera | redigera wikitext]

Kungligt deltagande[redigera | redigera wikitext]

Kung Carl XVI Gustaf, har deltagit i Gotland Runt ett flertal gånger, senast i början av 2000-talet tillsammans med Prins Carl Philip. Även Norges kung Harald V av Norge brukar delta. Han och hans besättning har haft stora framgångar och har vunnit sin klass på Gotland Runt.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Gotland runt”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/gotland-runt. Läst 15 mars 2018. 
  2. ^ [a b] "Gotland runt-start från Stockholm". sverigesradio.se, 2011-07-06. Läst 24 maj 2016.
  3. ^ Gotland runt historia. Arkiverad 28 maj 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ Hellberg, Anders (3 juli 2002). ”Drunkningsolyckan kommer inte att utredas”. Dagens Nyheter. https://www.dn.se/sport/drunkningsolyckan-kommer-inte-att-utredas/. Läst 18 mars 2018. 
  5. ^ HiQ Sailing team, Webbplats. Arkiverad 1 maj 2009 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Referensfel: <ref>-taggar finns för en grupp vid namn "not", men ingen motsvarande <references group="not"/>-tagg hittades, eller så saknas en avslutande </ref>