Kungliga Svenska Segelsällskapet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kungliga Svenska Segelsällskapet
KSSS.png
KSSS klubbmärke
HemortStockholm, Sverige
Aktiv1830
FörkortningKSSS
KSSS byggnad i Saltsjöbaden, tidigare Sveriges första elverk från 1895, inrättat av Gustav de Laval.
KSSS kansli i Saltsjöbaden.

Kungliga Svenska Segel Sällskapet [1]), KSSS, är Sveriges största och äldsta segelsällskap och ett av de fem äldsta i världen, bildat den 15 maj 1830 av Olof Fresk.[2] KSSS är också det äldsta segelsällskapet i Europa utanför de brittiska öarna.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den första kappseglingen som KSSS anordnade ägde rum den 12 september 1833 och den första kappseglingen med priser 1854. Varje år arrangerar KSSS havskappseglingen Gotland Runt men också en rad olika årligen återkommande tävlingar som Saltsjöbadsregattan, Sandhamnsregattan, KSSS Olympic Class Regatta med flera.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Verksamheten omfattar kappsegling, träning, lägerverksamhet, utbildning, eskaderseglingar och klubbaktiviteter. KSSS driver även hamnverksamhet och har egna gästhamnar i Hotellviken i Saltsjöbaden, Sandhamn, Telegrafholmen, Lökholmen och på Djurgården i Stockholm, nära Junibacken. KSSS har sitt kansli, klubbhus och hamn i Hotellviken. Lägerverksamheten bedrivs i egna anläggningar på Lökholmen invid Sandhamn och Långholmen innanför Ljusterö. Träningsverksamheten i sin tur bedrivs i egna anläggningar i Saltsjöbaden och Djursholm.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "KSSS". NE.se. Läst 22 januari 2015.
  2. ^ ”Historia”. Kungl. Svenska Segel Sällskapet. http://www.ksss.se/KSSS/Historia/. Läst 4 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]