Grogg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För komedi-TV-serien, se Grogg (TV-serie).
Den ursprungliga groggen: rom och vatten.

Grogg är en dryckesblandning bestående av en spritdryck och vatten,[1] läsk, juice eller annan alkoholfri dryck.

Groggvirke är de ingredienser som behövs för att tillreda en grogg.[2] Grogglas är ett stort, högt dricksglas utan fot i vilket grogg serveras.[3]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Groggen kommer från den brittiske stränge amiralen Edward Vernon som spädde ut besättningarnas romransoner med vatten för att minska fylleriet bland sjömännen. Han kallades 'Old Grog' sedan han låtit sy sina uniformer i ylletyget grogram.[1]

Lättgrogg var i Sverige enligt Brattsystemets bestämmelser för utskänkning av spritdrycker en grogg som serverades färdigblandad på restaurang och innehöll högst 2,5 cl eau-de-vie, whisky eller gin samt 20 cl vatten eller annan alkoholfri dryck.[4]

Groggvirke[redigera | redigera wikitext]

Spritdrycken i groggen var ursprungligen rom men numera används även bland annat vodka, konjak eller whisky. Exempel på den alkoholfria delen är läsk och apelsinjuice. En klassisk svensk ingrediens är sockerdricka.

Med begreppet groggvirke menas numera ibland enbart den alkoholfria delen av en grogg.[5]

Olika typer av groggar[redigera | redigera wikitext]

Beroende av ingredienserna har groggarna fått olika namn. De dialektala skillnaderna är väldigt stora, vilket gör att betydelserna varierar över landet.

Exempelvis kallas sockerdricka blandad med brun sprit, till exempel eau de vie, för mahognygrogg. Sockerdricka med klar sprit (till exempel vodka eller brännvin, ofta Renat), kallas silvergrogg.

Med raggargrogg eller "höger vänster" avses att man först halsar en klunk sprit, och sedan en klunk läsk.

Busgrogg är en grogg bestående av sprit (vanligen vodka eller renat brännvin) och öl. Det kan även betyda en väldigt alkoholstark grogg av valfri sort.

Tomtepops blandas av Julmust och hembränt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Grogg i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1909)
  2. ^ Svenska Akademiens ordbok: groggvirke
  3. ^ Svenska Akademiens ordbok: grogglas
  4. ^ Svensk uppslagsbok 1955
  5. ^ ”Vad är egentligen en grogg?”. Arkiverad från originalet den 2 april 2012. https://web.archive.org/web/20120402051332/http://www.pelikan.se/sidor/grogg.htm. Läst 4 februari 2013. 


Se även[redigera | redigera wikitext]